“ŠKOLA ZA 21. VIJEK” Uvođenje mikrobita u nastavu otvara brojne mogućnosti

446

U Prijedoru je počela obuka nastavnika osnovnih škola za uvođenje mikrobit računara u nastavu, koja otvara brojne inovativne mogućnosti za kreiranje nastavnog procesa, a učenicima je blisko jer predstavlja vezu s digitalnim svijetom.

Direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” Sanja Munjiza, koja je domaćin obuke, rekla je da se radi o regionalnom projektu “Škole za 21. vijek” koji se provodi u 6 zemalja i koji je usmjeren na osnaživanje temeljnih vještina i vještina kodiranja za učenike od 10 do 15 godina, kako u nastavnim tako i u vannastavnim aktivnostima.

– Temeljne vještine na koje je program fokusiran su kritičko mišljenje, rješavanje problema i kodiranje. Prije nastavnika, direktori škola učesnica su prošli dvodnevnu obuku i smatram da je projekat dobar jer može unaprijediti nastavni proces – ocijenila je Munjiza.

Ona kaže da trodnevnu obuku pohađa 37 nastavnika iz škole domaćina, te iz škola “Petar Kočić” Prijedor, “Jovan Cvijić” iz Brezičana i “Kozarac” iz Kozarca.

 – Naša škola je dobila 40 mikrobitova i svaka škola ima obavezu da formira klub za kodiranje ili da se kodiranje radi u okviru informatičke sekcije – dodala je Munjiza.

Edukator u projektu “Škole za 21. vijek” Slađana Lolić rekla je da primjena mikrobita pruža nastavniku velike mogućnosti za kreativnost u nastavi i da ovaj projekat pokazuje interdisciplinarnost budući da su se računari do sada vezivali uglavnom za nastavu informatike, a sada su primjenjivi u nastavi svih predmeta.

Foto: Srna

– Ovdje imamo više nastavnike predmetne nastave, a potrebno je uključiti i razrednu nastavu, jer dijete već u prvi razred u školu dolazi sa digitalnim predznanjem – navela je Lolićeva.

Ona je pojasnila da program obuhvata edukaciju za direktore, nastavnike i pedagoge, a potom slijedi implementacija programa u učionicama, mentorske posjete edukatora školama učesnicama, realizacija pedagoške prakse, formiranje klubova za kodiranje i takmičenje u stvaralaštvu učenika i nastavnika uz upotrebu mikrobita u nastavi.

“Škole za 21. vijek” je trogodišnji obrazovni program vrijedan 10 miliona funti, koji finansira Vlada Velike Britanije.

srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!