U SLUČAJU TEGOBA TELEFONOM OBAVIJESTITI NADLEŽNI DOM ZDRAVLJA

381

 Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje osobama koje su u posljednjih 14 dana boravile u Italiji, Kini, Južnoj Koreji i Iranu, gdje su zabilježeni slučajevi obolijevanja od virusa korona, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja radi uzimanja podataka i eventualnog preduzimanja epidemioloških mjera, odnosno davanja savjeta o daljem postupanju.
Iz Instituta ističu da je u slučaju pojave respiratornih simptoma, povišene tjelesne temperature, kašlja i otežanog disanja potrebno odmah telefonom obavijestiti nadležni dom zdravlja radi davanja daljih mjera prevencije.

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Italiji, iz Instituta preporučuje da se odgode sve ekskurzije učenika i organizovana putovanja u ovu zemlju do smirivanja novonastale situacije.

Iz Instituta podsjećaju građane da je potrebno da se pridržavaju preventivnih mjera kao što su često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju.

“Osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije treba da prilikom kašljanja i kihanja prekrivaju nos i usta jednokratnim maramicama koje će nakon upotrebe baciti”, navode iz Instituta.

Iz Instituta navode da ljudi bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne treba da nose medicinsku masku.

“Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu maski za ljude koji imaju simptome Kovida-19 i za one koji brinu za osobe koje imaju simptome, poput kašlja i groznice”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske naglašavaju da svakodnevno prate epidemiološku situaciju, te da će u skladu sa njom davati potrebne preporuke.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!