OVAJ FRANCUSKI GRAD JE PROGLAŠEN NAJBOLJOM EVROPSKOM DESTINACIJOM ZA 2020. GODINU

802

Popularni portal za putovanja European Best Destinations, koji je ujedno i istoimena organizacija sa sjedištem u Bruxellesu nastala s ciljem promocije kulture i turizma u Evropi, i ove je godine od svojih čitalaca zatražila da odaberu najbolju evropsku destinaciju. Čitaoci su svoje glasove za 15 nominovanih destinacija mogli dati do 5. februara, a sada su stigli i rezultati. U anketi je više od 600.000 ljudi koji su odlučili da je francuski grad Colmar najbolja evropska destinacija za 2020. godinu.

BAJKOVITI GRAD KOJI OSVAJA NA PRVU

Colmaru najljepši francuski gradić idealan za proljetno putovanje. Colmar se nalazi u bajkovitoj francuskoj regiji Alsace i smatra se jednim od najljepših i najromantičnijih gradova na svijetu. Idealna je destinacija za sve zaljubljene parove, ljubitelje istorije, foodieje, obožavaoce muzike i zaljubljenike u kulturu.

Ovaj gradić od 65.000 stanovnika možete posjetiti u bilo koje doba godine jer je jednako lijep u sva četiri godišnja doba iako će mnogi reći da je ipak najljepši za vrijeme Božića. Pet božićnih sajmova postanu mini naselja usred grada koji izgleda čarobno. Mnogi kažu da je upravo Advent u Colmaru jedan od najljepših u Evropi, a tome svakako doprinosi i arhitektura starog gradića koji se pretvori u pravu božićnu bajku.

Osim zimi, Colmar je predivan i u proljeće, kad sunce osvjetljava njegove šarene kućice, slastičarne su ukrašene čokoladnim jajima spremajući se za Uskrs, a vrhunski kuhari spremni su izložiti svoje najbolje jelovnike i najbolja vina. U proljeće se sve budi pa tako procvjeta i cvijeće koje ukrašava ionako dovoljno slikovite fasade kuća s prepoznatljivim drvenim gredama po kojima je ovaj grad prepoznatljiv u cijelom svijetu. Inače, Colmar je najsunčaniji grad u Francuskoj s 300 sunčanih dana u godini pa ga treba  staviti na vrh vaše wish liste.

RIJEKA U TOP 10

Drugo mjesto na popisu najboljih evropskih destinacija za 2020. godinu zauzela je Atina, a nju slijede glavni grad Gruzije, TbilisiBeč i portugalski Cascais. Na šestom mjestu našao se rumunski grad Sibiu, belgijski Namur smjestio se na sedmo mjesto, Rijeka, ovogodišnja evropska prijestolnica kulture, zauzela je osmo mjesto.
Pariz Bydgoszcz u Poljskoj zaokružuju top 10 najpopularnijih evropskih destinacija koje se isplati posjetiti ove godine.

Foto: Unsplash, Pixabay

IZVOR Journal.hr

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!