GRAĐANI BiH SVE ZADUŽENIJI Potrošački krediti premašili 7,5 milijardi KM

413

Ukupna kreditna zaduženost stanovnika u Bosni i Hercegovini za pola decenije skočila je za preko 2,5 milijarde maraka, podaci su Centralne banke BiH.

Statistika pokazuje da su građani 2014. godine bili zaduženi 7,43 milijardi maraka, a krajem prošle godine čak 9,98 milijardi KM.

U strukturi zaduženosti, i dalje ubjedljivo dominiraju potrošački nenamjenski krediti, čiji je iznos u pomenutom periodu porastao za čak 70,7 odsto.

Analiza Centralne banke BiH pokazuje da su ovi krediti prije pet godina iznosili 4,4 milijarde, a lane 7,51 milijardi KM. Nije teško izračunati da, s obzirom na podatke za prošlu godinu, potrošački nenamjenski krediti čine više od 75 odsto ukupnih kredita plasiranih stanovništvu.

U udruženjima potrošača naglašavaju da skok iznosa nenamjenskih kredita potvrđuje da građani tekućim primanjima ne mogu da sustignu troškove života.

 

– Nemaju puno izbora nego da dižu kredite i to ne samo u bankama, nego i u MKO, gdje uzimaju po par stotina maraka. S druge strane, kad dignu kredit u banci, veoma često ne mogu da na vrijeme servisiraju rate, jer istovremeno moraju i da žive i da uplaćuju rate. Onda dižu nove kredite, zatvaraju stare i tako ukrug, a njihova zaduženost iz godine u godinu samo arste – ističe za Srpskainfo izvršna direktorka trebinjskog Udruženja građana „Oaza“ Nedeljka Ilijić.

Pod pretpostavkom da je u BiH u proteklom petogodišnjem periodu  bilo oko 3,5 miliona građana, računica kaže da je prosječna zaduženost svakog njenog stanovnika sa oko 2.100 skočila na 2.800 KM.

U pomenutom periodu, skok bilježe i krediti za izgradnju ili kupovinu novih stambenih jedinica, koji su porasli sa 658,9 miliona na 1,18 milijardi KM.

Krediti za kupovinu postojećih stambenih jedinica su 2014. iznosili 562 miliona, a lane 745,2 milion KM. Zanimljivo je da su lane, u poređenju sa 2014, krediti za popravku postojećih stambenih jedinica sa 8,2 miliona povećani na 46,4 miliona KM ili za skoro šest puta.

Ukupni iznos kredita za preduzetništvo povećan je sa 84,3 miliona na 181,3 milona KM.

 

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!