Vijek opere uz “Madam Baterflaj”

700
Opera Narodnog pozorišta u Beogradu obilježava vijek od osnivanja, a tim povodom večeras je na repertoaru “Madam Baterflaj”, dijelo Đakoma Pučinija koje je u Srbiji premijerno izvedeno 1920. godine u nekadašnjoj sali “Manježa”.

Direktor Opere Narodnog pozorišta Јasmina Trumbetaš Petrović istakla je da je beogradska Opera jedina u regionu koja radi punom parom i može da se pohvali premijerama i velikim ansamblom.

– Beogradska publika ima priliku da se pohvali naslovima gvozdenog repertoara. Svake sezone na sceni Narodnog pozorišta odigramo minimum 18 naslova, što se ne mogu pohvaliti operske kuće bivše Јugoslavije – kaže ona.

Petrovićeva navodi da je opera besmrtna.

– Ona samo može u sebi da sadrži nove ljude, nove izvođače, nove umjetnike, što je neminovnost, jer sve je u ovom životu prolazno, ali opera je besmrtna – smatra Petrovićeva.

Iako je još prije deset godina ansambl poželio da prvi vijek postojanja obilježe u novoj zgradi – Opera je i dalje na staroj adresi, prenosi RTS.

“Madam Baterflaj”, komad u kojem je opjevana tragedija jedne žene, pa je razumljiv u svakoj istorijskoj epohi, samo je dio repertora kojim Opera obilježava stogodišnjicu.

Slijedi premijera Pučinijeve opere “Manon Lesko”, tačnije dvije premijere – 26. februara u Narodnom pozorištu i 29. februara u Operi i teatru “Madlenijanum”, jer je riječ o koprodukciji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!