Italijan podvalio vijest o Mladićevoj smrti i uzburkao region

471

– Vijest o smrti generala VRS Ratka Mladića nije tačna, a prije nego što je informacija demantovana, brojni portali u BiH i regionu prenijeli su je, a da nisu ni pokušali da provjere da li je tačna.

Naime, na lažnom Twitter profilu Bisere Turković, ministarke spoljnih poslova BiH, kreiranom nedavno, pojavila se informacija da će uskoro biti izdato zvanično saopštenje o Mladićevoj smrti, te da je informacija dobijena iz Ambasade BiH pri Ujedinjenim nacijama. Na istom profilu petnaestak minuta kasnije pojavila se i informacija da se radi o lažnom profilu koji je kreirao italijanski novinar Tomaso Debenedeti. Inače, Debenedeti je novinar koji je poznat po objavljivanju lažnih vijesti o smrti poznatih osoba, a nakon toga i objavljivanja da je informacija lažna i da ju je on kreirao. Debenedeti je takođe poznat kao osoba koja je izmislila gotovo stotinu intervjua s poznatim ličnostima, a brojni mediji su njegove intervjue prenosili ne provjeravajući njihovu autentičnost. Jedan od najpoznatijih primjera je kada je jedan novinar poznatog pisca Filipa Rota pitao za uvredljivu izjavu o predsjedniku Amerike Baraku Obami koja je izrečena u lažnom intervjuu koji je Debenedeti “uradio” s poznatim piscem. Među “intervjuima” koje je Debeneti objavio, a razni mediji bez kritičke provjere prenijeli su s Mihailom Gorbačovom, Noamom Čomskim, Fidelom Kastrom i papom Benediktom XVI.

U intervjuu “Guardianu” rekao je da se na ovaj način “objavljivanja” odlučio kako bi prokazao italijanske medije.

“Italijanski mediji nikad ne provjeravaju što objavljuju, posebno ako se radi o pričama koje su u skladu s političkom linijom koju drže. To je razlog što su, recimo, novine ‘Libero’ podržale Rotov ‘napad’ na Obamu. U barem polovini slučajeva nadležni urednici su znali da su vijesti lažne, ali ipak su odlučili da ih objave”, rekao je on “Guardianu”. “Guardian” je, inače, u tekstu napisao da je za svaki objavljeni “intervju” Debenedeti bio plaćen između 20 i 40 evra, mada je Debenedeti tvrdio da se ovim nikad nije bavio radi novca.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže za “Nezavisne” da je objavljivanje informacije o Mladićevoj navodnoj smrti zabrinjavajuće zato što ju je bilo lako provjeriti.

“Ovdje se zaista radilo o informaciji koju nije bilo teško provjeriti, ali ipak se mnogi nisu odlučili da to učine. To je zaista alarmantno”, kaže Vukelić.

Predsjednik Udruženja novinara RS Milorad Labus izjavio je da je potrebno biti veoma oprezan prilikom objave vijesti, posebno kada je riječ o vijestima koje se bave tuđim sudbinama, životima, incidentnim sutuacijama, elementarnim nepogodama, jer je lako izazvati paniku među stanovništvom, a pitanje je ko bi za to snosio odgovornost i na koji način. Labus smatra da lažna vijest da je preminuo Mladić ukazuje na dvije stvari – potrebu borbe protiv lažnih vijesti i odgovornost medija za informacije koje objavljuju.

“Nezavisnim” je iz haškog Rezidualnog mehanizma odmah nakon što se pojavila vijest potvrđeno da Mladić nije umro, a isto nam je rekao i Miodrag Stojanović, jedan od njegovih advokata.

“Ja znam da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno, ali nisam obaviješten da je preminuo”, rekao je Stojanović za “Nezavisne”.

Turkovićeva je nakon pojavljivanja informacije demantovala da je to napisala jer i nema nalog na Twitteru.

“Ja nemam Twitter. Ništa apsolutno nije tačno. To je lažni Twitter. Neko ga je napravio lažno”, rekla je Turkovićeva, dok je iz MIP-a saopšteno da je riječ o lažnom profilu koji nije kreirala ministarka, te samim time ni vijesti koje su plasirane u javnost putem tog profila ne predstavljaju na bilo kakav način stavove, mišljenja ili informacije koje bi se mogle pripisati ministarki.

Darko Mladić, sin generala Mladića, rekao je da je njegov otac o navodnoj smrti reagovao šaljivo i da se nije mnogo zbog toga uzbudio.

“Živ sam, majke mi”, rekao je Ratko Mladić svom sinu u jučerašnjem telefonskom razgovoru nakon što je prekinuo posjetu advokata u pritvorskoj jedinici da bi se javio porodici i demantovao netačne informacije.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, izjavio je za srpske medije da Mladić nije preminuo i da je dobio potvrdu iz Haga.

Podsjećamo, Mladića je Haški tribunal 2017. godine osudio na doživotni zatvor za zločine u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce. Oslobođen je optužbi za genocid u šest opština: Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča. U toku je žalbeni postupak.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!