Akcioni plan u slučaju virusa korone; Pošte obustavile isporuku pošiljki za Kinu

585
U Republici Srpskoj ne postoji nijedan slučaj zaraze virusom korona, niti ijedan slučaj sumnje na zarazu. Ipak, resorno ministarstvo donijelo je Akcioni plan mjera, a Vlada je danas razmatrala informacije o virusu od kojeg svijet strahuje.

Virus koji je uznemirio svijet, zbog kojeg su formirani najveći karantini ikad, zbog kojeg trpi najveća svjetska ekonomija i koji je na aerodrome donio zdravstvene preglede nije stigao u Srpsku. Ipak, s obzirom na zabrinutost koja raste, Vlada je formirala Koordinacioni tim i donijela Akcioni plan.

– Ono što javnost mora da zna da preporuke koje idu od Svjetske zdravstvene organizacije idu prema zemljama u zavisnosti od stepena pojave korona virusa u toj zemlji. S obzirom da u Republici Srpskoj nemamo niti jedan slučaj korona virusa, niti sumnje na taj virus, shodno tome smo i organizovali preporuke – ističe ministar Šeranić.

Preporuke se odnose, prije svega, na Institut za javno zdravstvo koji je ključna ustanova u zaštiti od virusa korone i koji je zadužen za što kvalitetniju komunikaciju sa domovima zdravlja. Ranije je Institut izdao preporuke građanima, koje je ponovio i resorni ministar, inače i sam po struci epidemiolog.

– Prije svega pranje ruku je ono što je najbitnije, pogotovo u slučaju kontakta sa nekim ko ima respiratorno oboljenje. Zdravstveni radnici moraju jasno da provedu kontrole infekcije u svojim zdravstvenim ustanovama. U narednom periodu shodno situaciji koja se bude odvijala u Evropi, da se tako i ponašaju – dodao je on.

Preporuka je izdata i zdravstvenim radnicima, nužno je da jasno provode kontrole infekcije. Od novog virusa trpi ekonomija. Prve posljedice u Srpskoj ogledaju se u potezu Pošta Srpske koje su obustavile isporuku pošiljaka za Kinu, dok je uvoz pošiljaka iz najveće ekonomije svijeta znatno otežan.

– Što se tiče uvoza pošiljaka iz Kine za primaoce na području Pošta Srpske, poštanski saobraćaj nije obustavljen, ali je značajno otežan. S tim u vezi, ukoliko očekujete pošiljke iz Kine, rokovi isporuke su produženi – izjavila je Јadranka Berić, portparolka Pošta Srpske.

Za Pošte je i Institut za javno zdravstvo Srpske potvrdio da se virus korone ne prenosi predmetima opšte upotrebe. Nije moguće precizirati do kada bi takvo stanje moglo da traje. Evropski centar za kontrolu bolesti situaciju je procijenio kao srednje rizičnu po Evropu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!