“TAJNI ŽIVOT MUZEJA” Rođendan MSURS uz promociju knjige za djecu

567

Knjiga „Tajni život muzeja“ nastala je na molbu Muzeja savremene umjetnosti RS, u želji da se napravi publikacija koja bi djecu privukla u muzeje.

Osnovna namjena joj je da djeci približi način rada ovakvih institucija.

Povodom obilježavanja Dana Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, u ponedjeljak 10. februara u 19 časova biće priređena promocija ove knjige za decu.

Autorka teksta je banjalučka spisateljica za djecu Jelena Kojović Tepić, ilustracije potpisuje banjalučki umjetnik Dragoslav Malinić, a dizajn Nemanja Mićević, grafički dizajner MSURS.

– Učinilo mi se da bi djeci bilo vrlo zanimljivo da informacije u vezi muzeja dobiju upakovane u njima blizak sadržaj, a to je blesava priča. Tako sam “otkrila” da u Muzeju savremene umjetnosti RS postoje miševi koji se takođe bave skupljanjem, čuvanjem i izlaganjem umjetničke građe, samo što ljudi za to ne znaju – rekla je autorka.

Knjiga „Tajni život muzeja“ je 100. jubilarno izdanje MSURS, a prilagođena je za decu od pet do 12 godina.

Kako ona objašnjava, često se govori o očuvanju identiteta, nažalost samo u političkom kontekstu.

– Ja mislim da se tome uči od malih nogu, kroz upoznavanje vlastite kulture i umjetnosti. A danas je, više nego ikad, potrebno djeci ponuditi sadržaje koji ih upoznaju s pravim vrijednostima na način koji je njima prihvatljiv i zabavan. Ovo je pokušaj da ih na taj način dovedemo u Muzej savremene umjetnosti – objasnila je ona.

Foto: MSU RS/RAS Srbija

Poseban akcenat stavljen je na prezentaciju muzejske kolekcije čiji reprezentativni primjeri su predstavljeni ilustracijama i tekstualnim objašnjenjima, sa ciljem da se djeci ukaže na bogatstvo kulturnog nasljeđa koje baštini ova institucija, te na značaj njegove prezentacije i očuvanja.

– Oba naša republička muzeja posljednjih godina rade na dovođenju najmlađih i na sadržajima koji su njima namijenjeni i to je sjajno. U razvijenim zemljama taj trend postoji već dugo i nevjerovatno je šta je sve priređeno za djecu. Koliko su zabavni, a istovremeno poučni sadržaji posvećeni mališanima. Postoje zemlje u kojima je moguće proslaviti dječji rođendani, uz sve prateće elemente(torte, sokići), a usput nešto naučiti. Mislim da se i naši muzeji, koliko im to okolnosti dozvoljavaju, kreću u tom pravcu. I ova knjiga je dio takvog projekta – rekla je autorka.

Njena knjiga govori o životu 10 malih miševa koji otkrivaju kakav se tajni život odvija unutar zidina jednog muzeja, a koji se kroz razne avanture upoznaju sa značajem muzejske institucije.

– Kako bi ovo zanimljivo izdanje približili našoj najmlađoj publici na promociji će nam se pridružiti mali glumci uzrasta od pet do 12 godina, polaznici glumačke radionice „Dea-Nika škole za edukaciju i kreativni razvoj” sa svojim mentorom, glumcem Duškom Mazalicom – poručili su iz Muzeja.

Na promociji knjige za djecu u izdanju MSURS govoriće: Tanja Đaković, pomoćnica ministra prosvjete i kulture u Vladi RS, dr Sarita Vujković, direktorica MSURS, autorka Jelena Kojović Tepić i ilustrator Dragoslav Malinić

– Povodom promocije knjige i Dana muzeja ovom prilikom ćemo za publiku prirediti izložbu naših dosadašnjih 100 izdanja: knjiga, monografija kataloga i drugih publikacija koje će na jednom mestu najbolje prikazati bogat i vizuelno prepoznatljiv izdavački opus naše institucije – objasnili su.

Biće ovo prilika i za predstavljanje redovne godišnje publikacije „Inventure 2019“, koja donosi pregled svih izložbi i programskih aktivnosti muzeja u protekloj godini.

srpskainfo.com
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!