Situacija u Srbiji postaje ozbiljna: Ljudi zavejani u autima

683

Jedan Sjeničanin, već pet sati zavejan čeka u kolima na putu Novi Pazar-Sijenica. Kako je rekao, situacija na putu je dramatičnija nego što izgleda.

“Evo već pet sati sedimo u mestu, oko 30 vozila. Vetar duva sve jače, a ništa se ne događa, za svo ovo vreme nismo videli nikakvu mehanizaciju. Nek nam je Bog u pomoći”, rekao je Sjeničanin za “Novosti”.

Kako je rekao situacija je neizvjesna i ne znaju kada će ih izbaviti.

“Nalazimo se na Golijskom putu, između Duge poljane i Brnjice, više od 30 automobila. Ja sam tu od 16 časova, a bilo je desetak automobila pre mene. Nikakvu mehanizaciju nismo videli. Verovatni čekaju da stane vetar, ali kako duva, ko zna kada će to biti”! Ovaj poziv čitaoca samo pokazuje koliko je situacija ozbiljna. Ovaj put nije jedini zavejan u Srbiji, problemi se stvaraju i kod Kosjerića, automobili staju pred smetovima, a kuće su bez struje, odsječene od svijeta.

Sjenica – Novi Pazar: Zatvoren državni put

Na državnom putu IB 29 Aljinovienica-Novi Pazar, na dionici Brnjica-Duga Poljana zavejano je više putničkih vozila, a Preduzeće Novi Pazar-Put saopštava da do njih pokušavaju da dođu svom raspoloživom mehanizacijom.

Na ovom putnom pravcu došlo je do potpune obustave saobraćaja zbog vremenskih uslova koje ne pamte ni najstariji stanovnici Peštera – jakih snježnih padavina, olujnih naleta vjetra i smanjene vidljivosti, gdje nema efekta rad mašina, vozila i ljudstva, navodi se u saopštenju.

Na raščišćavanju snijega angažovano je više gradevinskih mašina – tri ulta-utovarivača, dvije kombinirke, i četiri kamiona, navodi Novi Pazar put.

U saopštenju ističu da je na osnovu dobijene saglasnosti od strane Nadzorne sluzbe JP “Putevi Srbije” uspostavljena potpuna obustava saobraćaja na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, deonica Brnjica-Bijele Vode.

Čišćenje tog pravca, kako ističu, biće nastavljeno kad vremenske prilike to dozvole.

 

Zavejani i kod Kosjerića

Kod Varde u opštini Kosjerić večeras je deset vozila zavejano, pa su u akciju spašavanja krenuli vatrogasci, ali i vozila komunalnog preduzeća, javlja RTS.

Kako se navodi, među zavejanim putnicima je i jedna trudnica.

Snijeg koji je intenzivno padao, tokom večeri je oslabio.

Zapadna Srbija: Domaćinstva odsječena od svijeta

Nekoliko hiljada mještana suvoborskih i maljenskih sela od danas je odsječeno od svijeta zbog jake vejavice i vjetra. Smetovi na padinama Suvobora dostigli su visinu i preko metra, dok su putevi neprohodni u Koštunićima, Teočinu, Pranjanima, Kamenici i Bogdanici.

Sva ova sela su od danas i bez električne energije. Ništa bolja situacija nije ni na padinama Maljena gdje su Gojna Gora i Tometino polje potpuno odsječeni od svijeta i zavejani u smetovima, a autobus koji je saobraćao iz Čačka prema Kamenici zavejan je na pola puta.

“Ovakvu vejavicu i kijamet ne pamtim. Kola su mi zavejana na pet kilometara od kuće i do kuće sam morao da pešačim po dubokom nametu. U našem selu ima dosta dece, veliki broj starih i bolesnih, bez struje smo od 16 časova, zbog toga ne možemo da spremamo ručak i nemamo tople vode u kući. Stoka je sada u mraku, ne možemo ni da je pomuzemo, a kamoli da predamo mleko. U ovakvim uslovima dosta nam je boravak otežan. Kamioni koji su pokušali da očiste put ostali su zavejani na usponu ka Suvoboru i oko Družetića i Pranjana, dok je jedan kamion omašio pravac čak dva kilometra”, kaže Boško Milovanović iz Pranjana za agenciju RINA.

(Telegraf.rs/Novosti/Tanjug/RINA)

nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!