Za novorođenu djecu na poljoprivrednim gazdinstvima po 500 KM

689
Za svako novorođeno dijete na poljoprivrednim gazdinstvima u Republici Srpskoj biće dodijeljeno 500 KM u okviru najnovije mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, radi doprinosa nastojanjima Vlade i ostalih institucija da poprave demografsku sliku.

Pašalić je rekao da se od ovog mjeseca prvi put uvodi ta mjera kao podrška rađanju djece na poljoprivrednim gazdinstvima.

– Za to su obezbijeđena sredstva. Cilj je da roditelji na neki način prenose upravljanje gazdinstvima na djecu, što će podrazumijevati i veće podsticaje. Problem odliva stanovništva nije vezan samo za seosku populaciju, zbog čega svi na tom planu moramo da učinimo maksimum – rekao je Srni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

On je izjavio da ostanak mladih na selu i “na zemlji” treba podsticati na svaki način jer je njihov odliv veliki problem.

– Cilj je da što više mladih budu nosioci poljoprivrednih gazdinstava jer je s njima uvijek lakše raditi s obzirom da brže prihvataju nove tehnologije i znanja. Tako, na primjer, postoje mjere za samozapošljavanje inženjera poljoprivrede i za njih su, uz određene uslove, obezbijeđena sredstva Ministarstva od 40.000 KM ukoliko odluče da ostanu na selu i pokrenu svoju proizvodnju – naveo je Pašalić.

On je dodao da su definisane i stimulativne mjere za mlade poljoprivrednike kada je riječ o kapitalnim investicijama poput nabavke traktora i mehanizacije, kao i za podršku ženskom preduzetništvu na selu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković rekao je da bez ovakvih stimulansa mladim poljoprivrednicima neće biti života na selima i u ruralnim sredinama.

– Selu se mora pridati daleko veća pažnja ili ćemo ostati bez omladine i na kraju bez hrane. Primjetan je odliv mladih sa sela. Selo je sve starije i izumire, a zbog manjka ljudi poljoprivredni proizvođači se sve više suočavaju sa nedostatkom radne snage, pogotovo u sektorima povrtarstva i voćarstva. Taj problem će biti sve izraženiji – upozorio je Marinković.

On je dodao na tom planu da i dalje treba raditi na zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje od prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije izvana, kao i na povećanju agrarnog budžeta Srpske.

Demograf Draško Marinković smatra da je postizanje održivog sela i života na selu jako bitno na planu popravljanja demografske slike Srpske.

– Podsticaj rađanju na selu i zadržavanje stanovništva u tim područjima bio bi ključ uspjeha u demografskoj obnovi. Tu se za kratko vrijeme ne može očekivati veliki uspjeh, ali može ukoliko se bude radilo dugoročno – pojasnio je Marinković.

On je naglasio da je prošlost ovih područja uvijek bila povezana sa selom.

– Selo nas je hranilo, ali i omogućavalo veći broj stanovnika – ukazao je Marinković.

Predsjednik banjalučkog Udruženja “Četiri plus” Јovan Radovanović rekao je da podržava svaku mjeru koja će doprinijeti ostanku mladih na selu, ali je izrazio bojazan da se u tom smislu zakasnilo.

– Mi smo prije desetak godina apelovali da se pomogne i višečlanim porodicama na selu, odnosno da ti ljudi, koji imaju uslove, “stanu na noge” i bave se poljoprivredom, što je svakako bolje nego da budu socijalni slučajevi – ocijenio je Radovanović.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!