Društvo psihologa savjetuje: Ograničiti vrijeme djeci uz telefon

510

BIJELJINA – Psihoterapeut Slađana Cvjetković rekla je u Bijeljini da vrijeme koje djeca provode uz telefon treba da bude ograničeno i da djeci treba pomoći da se zabavljaju na drugi način.

“Najvažnije je ostaviti telefon izvan soba za spavanje jer većina mladih upravo sa telefonom odlaze u spavaće sobe. To treba uraditi makar to značilo isključiti ruter pred spavanje”, rekla je Cvjetkovićeva upozorivši da su današnje generacije nenaspavane upravo zahvaljujući mobilnim telefonima i društvenim mrežama.

Prema njenim riječima, prosječno vrijeme koje bi tinejdžer trebalo da provede spavajući jeste devet do 10 sati.

“Mi imamo procjenu da spavaju i do dva sata manje, što za sobom povlači druge posljedice – nervozu, pad koncentracije, neispavanost i drugo”, rekla je Cvjetkovićeva na tribini koju je organizovalo Društvo psihologa Republike Srpske – podružnica za Semberiju i Majevicu.

Na tribini “Biti roditelj u vrijeme mobilnih telefona i društvenih mreža – Šta raditi?” Cvjetkovićeva je rekla da je primijećeno, što i praksa pokazuje, da su tinejdžeri od prekomjerne upotrebe telefona nezainteresovani za svakodnevne spoljne stvari, za uobičajena zbivanja oko njih, da im koncentracija slabi.

“Veoma je važno da roditelji kontrolišu da dijete ima jednu društvenu mrežu, a ne pet-šest, treba odabrati najbezbjedniju”, poručila je Cvjetkovićeva.

Vrijeme koje djeca provode za telefonom, napomenula je ona, takođe treba ograničiti jer je ustanovljeno da telefon oduzima trećinu slobodnog vremena.

“Telefon može da dođe van školskih i školskih aktivnosti kao jedna vrsta zabave, ali ne isključujući sportske i druge njihove aktivnosti. Treba motivisati djecu da izlaze i da se druže”, rekla je Cvjetkovićeva.

Defektolog-logoped Melita Marković rekla je da ekrani veoma utiču na rani razvoj djece, o čemu roditelji nisu upoznati.

“Sve više imamo primjera da od zdrave i prave djece dobijamo djecu sa problemom zdralja, a podaci koje dobijamo iz škola čak su alarmantni. Djeca su nam saznajno sve lošija, sve teže usvajaju vještine i znanja, i ono što usvoje je površno i nije funkcionalno, imaju sve više problema sa pažnjom, sa socijalnom interakcijom”, navela je Markovićeva.

Ona je dodala da roditelji najčešće nisu ni svjesni koji su sve problemi mogući kao posljedice pretjerane upotrebe telefona, ali ima i onih koji su pomalo “komforni”, pa im je lakše djeci dati telefon da bi oni mogli na miru nešto da rade.

Na tribini je bilo riječi i o uticaju ekrana na razvoj djeteta u predškolskoj dobi, hiperstimulaciji, kada je vrijeme za prvi mobilni telefon, povezanosti upotrebe mobilnih telefona i intenzivnog boravka na društvenim mrežama sa osjećanjem usamljenosti, anksioznosti i depresije kod djece i adolescenata, kao i o drugim pitanjima.

“Mnogo je pitanja kod roditelja, a istraživanja i životne situacije ukazuju na rizike pretjerane upotrebe mobilnih telefona”, poručili su iz Podružnice Društva psihologa za Semberiju i Majevicu.

Tribina je večeras održana u prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!