U kontrolama prometa preko fiskalnih kasa 2,3 miliona KM kazni

453
Poreska uprava Republike Srpske saopštila je da je u prošloj godini u kontrolama evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa izrekla 2,3 miliona KM kazni i zapečatila 371 radnju.

Inspektori Poreske uprave su u 2019. godini izvršili ukupno 3.663 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.725 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 2.353.990 KM.

U tom periodu 371 poreskom obvezniku izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana, saopšteno je iz Poreske uprave.

Zbog neizdavanja fiskalnih računa najviše objekata je privremeno zatvoreno na banjalučkom području – ukupno 104 objekta, a dok je izvršeno 1.008 kontrola i zbog utvrđenih prekršaja izrečeno više od 620.000 KM kazne.

Kada je riječ o Područnom centru /C/ Doboj privremeno su zatvorena 54 objekta, PC Prijedor 51, PC Bijeljina 50, PC Zvornik 41, PC Istočno Sarajevo 37 i PC Trebinje 34.

Iz Poreske uprave napominju da je iznos izrečene kazne dvostruko veći u odnosu na 2018. godinu, ali je istovremeno smanjen broj izrečenih mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Poreska uprava podsjetila je da su izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, koje su na snagu stupile 17. jula, propisane strožije kazne za nepoštovanje odredbi tog zakona i da su novčane kazne višestruko povećane.

Propisano je i da, ukoliko poreski obveznik kod kojeg je utvrđen prekršaj, u roku od 72 sata poreskom inspektoru dostavi dokaz o uplati izrečene novčane kazne, neće biti izrečena i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana.

– Dakle, kazne su povećane samo u dijelu koji se odnosi na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa i neizdavanje računa, dok ostale kazne za na primjer neslanje dnevnih izvještaja, servisnu knjigu i drugo, nisu povećavane već su ostale kao u prethodnom Zakonu o fiskalnim kasama – navedeno je u saopštenju.

Iz Poreske uprave podsjećaju da su u prošloj godini proveli promotivnu medijsku kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi” radi podizanja svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, čime se doprinosi u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Republike Srpske.

Iz Poreske uprave su poručili da će kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa biti nastavljene u kontinuitetu i u 2020. godini, ali i promotivne aktivnosti na podizanju svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa.

Poreska uprava Republike Srpske pozivala je poreske obveznike da poštuju zakonske propise, a građane da im prijave slučajeve neizdavanja fiskalnih računa.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!