Tanji Stupar Trifunović nagrada “Zlatni suncokret”

907

Tanja Stupar Trifunović ovogodišnja je dobitnica Vitalove nagrade za knjigu godine za roman “Otkako sam kupila labuda”, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga.

Odluku o nagradi za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. jednoglasno je donio žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden.

U užem izboru za nagradu bili su i romani “Po šumama i gorama” Milenka Bodirogića (Orfelin) i “Grozota ili…” Slobodana Tišme (Čarobna knjiga).

Nagrada, koja se sastoji iz povelje i novčanog iznosa, biće uručena krajem februara u Beogradu.

– Roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se miješaju ispovijest, tok svijesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže, i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce. Knjiga osvaja tako što plete tanke niti jezika i stila oko teme ljubavnog odnosa između dvije žene, koji u sebe uključuje različite aspekte svakodnevnog života, odbljeske velikih priča, ali i teško predstavljivu običnost, banalnost života. Ako je ljubav put istine, koji nas izbacuje iz rutinske egzistencije i samodovoljnosti bića, onda je ovaj roman suverena i uspjela priča o jednoj duboko ljudskoj, mukotrpnoj proceduri dolaženja do istine. Bez velikih ideoloških pretenzija i didaktičkih tonova, kojih u savremenoj književnosti ima previše, čitamo pluralnu literaturu sposobnu da nas uzbudi, uznemiri i oslobodi – objasnio je žiri svoju odluku.

Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977) je pjesnikinja, pripovjedačica, romansijerka. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila 5 knjiga poezije, knjigu priča i 2 romana. Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski.

Dobitnica je više književnih nagrada.

Nagrada „Zlatni suncokret“, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se ove godine 23. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovjetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodijeljena 1996. godine pjesničkoj knjizi Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Veselin Marković, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnji dobitnik je Vule Žurić za roman “Pomor i strah”.

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!