Pred BiH ispunjavanje 14 prioriteta

608

Evropska unija očekuje od BiH da tokom šestomjesečnog predsjedavanja Hrvatske u Savjetu Evrope, odnosno do majskog samita u Zagrebu ispuni 14 prioriteta, sa naglaskom na vladavini prava, izmjenama Izbornog zakona i socioekonomskim reformama.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Јohan Zatler ohrabren je prvim javnim obraćanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, upravo zbog naglašavanja ekonomskih reformi, ali i potrebe unapređenja koordinacije na nivou cijele BiH. Hrvatska obećava podršku evropskom putu BiH.

Kroz 14 prioriteta na putu ka kandidaturi i članstvu vlasti BiH trebalo bi u prvoj polovini godine da donesu zakone o Visokom sudskom i tiužilačkom savjetu i sudovima, provesti odluke suda u Strazburu i unaprijediti izborni proces. Neophodno je početi i socioekonomske i reformu zdravstva, unaprijediti poslovno okruženje BiH, radi privlačenja investitora, podržati ekološke standarde. Nagovještaj pozitivnog reformskog procesa, šef Delegacije Evropske unije prepoznaje u prvim koracima nove izvršne bh. vlasti.

Zatler je rekao da su ohrabreni prvim obraćanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, koji je naglasak stavio na ekonomske reforme, ali i potrebu unapređenja koordinacije na nivou BiH.

– U svojim prvim potezima organizovao je sastanak sa entitetskim premijerima i čini se kao dobar početak. To je nešto što u ranijem periodu, nažalost, nismo vidjeli u dovoljnoj mjeri – naglasio je Zatler.

Bregzit i druge turbulencije u Evropskoj uniji otežavaju prvo hrvatsko predsjedavanje u Savjetu Evropske unije. Ali, iz najmlađe evropske članice poručuju da će se i tokom šestomjesečnog predsjedavanja zalagati za nastavak proširenja, jer smatraju da se dolaskom Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske, politika prema BiH neće mijenjati. Stoga je, do majskog samita u Zagrebu, BiH pred izazovom …

– Vjerujemo da će BiH uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati i pozitivno vrednovani u interesu svih građana i konstitutivnih naroda. Želimo da samit konkretizuje evropsku perspektivu i osnaži dalju dinamiku evropskog puta – rekao je Ivan Sabolić, ambasador Hrvatske u BiH.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, izrazio je nadu da će bh. političari i institucije prepoznati trenutak kako hrvatskog predsjedavanja, tako i trenutak vezan za budućnost EU i iskoristiti ga do samita u Zagrebu.

Svjesni da postoje reforme u BiH koje su vremenski zahtjevnije, iz delegacija Evropske unije podsjećaju da postoje i oblasti, poput vladavine prava, koje se relativno brzo mogu reformisati. BiH je pred novom prilikom da pokrene reforme, a političari da dokažu liderstvo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!