Muzička radionica “Viva la Musica”

625

U Vijećnici Banskog dvora 01. i 02. februara 2020. godine, održaće se majstorska radionica za mlade pijaniste osnovnih i srednjih muzičkih škola pod nazivom “Viva la Musica”. Radionicu će voditi banjalučka pijanistkinja i muzički pedagog Jasna Đurović. Cilj radionice je omogućiti mladim pijanistima razvoj tehnike i interpretacije, te ukazati na načine vježbanja koji daju bolje rezultate.

Polaznici mogu da se prijave na mail: info@banskidvor.org od 20. do 30. januara 2019. godine, a privilegiju da učestvuju u ovoj besplatnoj radionici dobiće prvih 15 zainteresovanih i prijavljenih polaznika koji su u prijavi na navedenu mejl adresu dužni dostaviti kratku biografiju i kontakt telefon.

Polaznici koji budu izabrani trebaju pripremiti jedno ili više djela iz klavirske literature. Radionica će se održati u Vijećnici Banskog dvora, a o preciznim terminima i satnici svi prijavljeni će biti blagovremeno obavješteni.
Završni koncert i dodjela diploma biće održan 02. februara u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na konceru će nastupiti najtalentovaniji i najuspješniji polaznici.

Jasna Đurović je rođena u Banjoj Luci,gdje završava osnovno muzičko obrazovanje u klasi profesorice Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu, u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, u klasi profesoriceTanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci 2002. godine u klasi profesorice Nevene Popović. Bila je stipendista Fonda „Petar Kočić“, koji se dodjeljuje studentima sa najvišim prosjekom ocjena. Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija. Održala je solistički koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske (2002. godine), kao i koncert klavirskog dua sa koleginicom Dijanom Zrnić u Vijećnici Banskog dvora 1999. godine. U toku studija snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio televizije Republike Srpske. Polufinalista je međunarodnog pijanističkog konkursa Grand Koncerteum u Atini 2000. godine u disciplini klavirski duo. Ipak, najveće afinitete pokazuje za klavirsku pedagogiju,o čemu svjedoče mnogobrojni uspjesi njenih učenika, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Bila je i član žirija na mnogim takmičenjima,u Šapcu, Beogradu, Kragujevcu, Smederevu, Bijeljini, Banjoj Luci i Prijedoru. Njeni učenici su nagrađivani od strane matične škole „Vlado Milošević“ kao najuspješniji.
Usavršavala se na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista kao što su Nevena Popović, Aleksandar Serdar, Nataša Veljković, Maria Nemcova, Vladimir Milošević, Arbo Valdma. Radila je i kao demonstrator korepetitor na Akademiji umjetnosti,na odsjeku za dramsku umjetnost. Sarađivala je i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske u radu na predstavi „Kako zasmejati gospodara“, u režiji našeg čuvenog reditelja Kokana Mladenovića, gdje je imala ulogu muzičara čija se muzika prožimala kroz cijelu predstavu.
Suosnivač je i idejni nosilac prvog pijanističkog takmičenja u BiH, “Banjalučkog bijenala“, zajedno sa koleginicom Dijanom Zrnić, tadašnjim direktorom muzičke škole „Vlado Milošević“ Nemanjom Savićem i profesoricom Nevenom Popović. Održala je masterklas za učenike osnovne škole „Markos Portugal“ u Doboju 2006. godine, kao i muzičku radionicu „Viva la muzika“ 2018. godine koju je podržao Kulturni centar Banski dvor. Iza sebe ima 26 godina radnog iskustva u klavirskoj pedagogiji. Cilj njenog djelovanja je njegovanje i usmjeravanje mladih talenata i perspektivnih mladih umjetnika da se bave umjetničkom muzikom i da čuvaju njene tradicionalne vrijednosti kroz javne nastupe, koncerte, pijanistička tamičenja. Trenutno je zaposlena u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ kao profesor klavira u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!