“Džokeru” najviše nominacija za Oskara – 11

458

Mračna priča sa Hoakinom Finiksom “Džoker” osvojila je 11 nominacija za Oskara, uključujući i nominaciju za najbolji film.

Ostvarenja “Priča o braku”, “1917”, “Bilo jednom mu Holivudu”, “Parazit”, “Irac”, “Ford v Ferrari”, “Jojo Rabbit” i “Male žene”, takođe su u trci za prestižnu nagradu Američke filmske akademije i titulu najboljeg filma.

Američka filmska akademija počela je da objavljuje nominacije za Oskara. Džoker prednjači u broju nominacija sa 11. Pozlaćenu statuetu u kategoriji Najbolji film odneće autori jednog od ostvarenja Džoker, Priča o braku, 1917, Bilo jednom mu Holivudu, Parazit, Irac, Ford v Ferrari, Jojo Rabbit i Male žene, javlja Rojters.

Oskaru za najbolju mušku ulogu nadaju se Antonio Banderas za ulogu u filmu Bol i slava, Leonardo Dikaprio (“Bilo jednom u Holivudu”), Adam Drajver (“Priča o braku”), Hoakin Finiks (“Džoker”) i Džonatan Prajs (“Dvojica papa”).

Za najbolju žensku glavnu ulogu nominovane su Sinitija Erivo (“Harijet”), Skarlet Јohanson (“Priča o braku”), Sirša Ronan (“Male žene”), Šarliz Teron (“One su bombe”) i Rene Zelveger (“Džudi”), piše Varajeti.

Kandidati za Oskara za sporenu mušku ulogu su Tom Henks (“A Beautiful Day in the Neighborhood”), Entoni Hopkins (“Dvojica papa”), Bred Pit (“Bilo jednom u Holivudu”), Džo Peši (“Irac”) i Al Paćino (“Irac”).

Sa ceremonije dodele Oskara za režiju mogao bi da ponese Bong Džon Ho (“Parazit”), Sem Mendes (“1917”), Tod Filips (“Džoker”), Martin Skorseze (“Irac”) ili Kventin Tarantino (“Bilo jednom u Holivudu”).

Za najbolji animirani film u konkurenciji za Oskara su “Kako trenirati zmaja – Skriveni svijet”, “Priča o igračkama 4”, “Izgubio sam tijelo”, “Klaus” i “Nedostajuća karika”.

Za najbolji strani film kandidovani su poljski “Korpus Kristi”, makedonski “Zemlja meda”, “Јadnici” iz Francuske, “Bol i slava” iz Španije i “Parazit” iz Јužne Koreje.

Ceremonija 92. dodjele nagrada Američke filmske akademije biće održana 9. februara i drugu godinu zaredom neće imati domaćina svečanosti.

TV mreža Ej-Bi-Si tradicionalno prenosi najvažniji događaj u svijetu filma, a broj gledalaca porastao je prošle godine 12 odsto – na 29,6 miliona.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!