Nove 33 usluge u zdravstvenom sistemu Srpske

505

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će u ovoj godini finansirati 33 nove usluge, zbog kojih su pacijenti slati na liječenje izvan Srpske.

U zdravstvenom sistemu Srpske od 1. januara dostupna je usluga “KSAFA” aparatom /Kostićev selektivni auditorni filterski aplikator/, saopšteno je iz FZO.

Riječ je o dijagnostici sluha i habilitaciji i rehabilitaciji govora i jezika kod djece sa različitim stepenima razvijenosti sluha, djece sa patologijom razvoja govorne jezičke komunikacije, te djece sa poremećajima ponašanja i učenja sa akcentom na period od rođenja do sedme godine.

Ova usluga biće dostupna u Centru za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete” o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Ranije su osiguranici iz Republike Srpske, koji su imali zdravstvene probleme ovog tipa, morali da idu na liječenje van Srpske.

– Ovu uslugu će Fond u potpunosti finansirati, dakle, bez ličnog učešća osiguranika, jer su djeca do 15 godina starosti oslobođenja plaćanja participacije. Osim toga, u Univerzitetskom-kliničkom centru Srpske u ovoj godini uvodi se nove zdravstvene usluge iz oblasti radiologije, onkologije, intezivne medicine, dermatovenorologije i slično – saopšteno je iz FZO Srpske.

Kako navode, u UKC-u je dostupna nova dijagnostička usluga “ABUS” zahvaljujući kojoj se može otkriti karcinom dojke u početnoj fazi, što bi trebalo da omogući i veću uspješnost liječenja ove bolesti, budući da je za potpuno izlječenje veoma važno otkrivanje maligne bolesti u ranoj fazi.

Iz oblasti dermatovenorologije uvode se nove dijagnostičke usluge uz pomoću kojih se na brži način mogu otkriti maligniteti kože, dok se iz oblasti intezivne medicine uvodi usluga “tromboelastometrija” značajna za smanjenje broja komplikacija zbog liječenja derivata krvi.

Kada je riječ o oblasti biohemijske laboratorijske dijagnostike, mikrobiologije i patologije, navode iz FZO, uvodi se 27 novih usluga koje bi trebalo da znatno poboljšaju dostupnost zdravstvene zaštite u Srpskoj.

Iz FZO ističu da će i dalje podržavati bolnice u vezi sa uvođenjem novih zdravstvenih usluga, jer je cilj da se sredstva, koja se sada izdvajaju za liječenje izvan Srpske, usmjere u ovaj zdravsteni sistem, odnosno zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

– Fond i u 2020. godini nastavlja trend izdvajanja većih sredstava za bolničku zdravstvenu zaštitu i to za 10,5 miliona KM u odnosu na plan iz 2019. godine, što jasno ukazuje na opredjeljenje Fonda da se očuva zdravstveni sistem, između ostalog, uvođenjem novih procedura, odnosno zdravstvenih usluga, lijekova i slično – navodi se u saopštenju.

Iz FZO podsjećaju da se u zdravstveni sistem Srpske kontinuirano uvode nove usluge zahvaljujući edukaciji kadrova i opremanju zdravstvenih ustanova novom medicinskom opremom, a cilj je poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite i smanjenje potreba za liječenjem izvan granica Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!