Više od 11 miliona kvadrata zemljišta: Država postaje vlasnik svih vjerskih objekata u Crnoj Gori

534
Ukupna površina nepokretnosti upisana na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu, manastir Ostrog, Eparhiju budimljansko-nikšićku i druge eparhije u Crnoj Gori je 11.246.673 metra kvadratna, od čega 11.184.984 metra kvadratna zemljišta i 523 objekta, posljednji su podaci crnogorske Uprave za nekretnine od 2008. godine.

Na Eparhiju mileševsku upisani su crkva Svete Petke, manastir Svetog Nikolaja, hram Svetog Prokopija i Svetog Vasilija Ostroškog.

Na Eparhiju budimljansko-nikšićku upisan je manastir Đurđevi stupovi, a dio nekretnina vodi se i na Beogradsku patrijaršiju – pomoćne zgrade od oko 54 metra kavdratna i dvorište od 414 metara kvadratnih u Baru.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori stupio je na snagu prije dva dana, ali još nije jasno kada i kako će nadležni državni organi zatražiti provjeru vlasništva imovine Mitropolije crnogorsko-primorske, što je najsporniji dio.

Zakon propisuje da bi prva na potezu trebalo da bude Uprava za imovinu, koja raspolaže i gazduje državnim nekretninama. Ona treba da se obrati državnom katastru – odnosno organu koji upisuje i ima evidenciju o nekretninama.

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj nisu zainteresovani za način primjene Zakona i navode da ih jedino zanima njegovo povlačenje.

Mitropolija je najavila inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona, ali još nije podnesena.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!