“Kustendorf” od 13. do 18. januara na Mećavniku

540

Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” biće održan od 13. do 18. januara naredne godine u Drvengradu na Mećavniku.

Osnivač i umjetnički direktor festivala, reditelj Emir Kusturica rekao je da će se takmičarski program 13. festivala sastojati od 21 filma domaćih i stranih autora.

– Za festivalske nagrade “Zlatno”, “Srebrno” i “Bronzano jaje” takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Bjelorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske – naveo je Kusturica.

Prema njegovim riječima, ideja je da ovo bude festival reditelja i da se koncentriše na te autore koji prolaze jedan teži period u razvoju filmske umjetnosti.

On je u Beogradu na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, koje je pokrovitelj Festivala, rekao i da su na konkurs stigla 772 filma.

– Međunarodni žiri Festivala činiće italijanski reditelj, pisac i producent Paolo Virci, francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev – rekao je Kusturica.

Nagradu za najbolju fotografiju “Vilko Filač” dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

– Retrospektiva velikana biće posvećena reditelju Puriši Đorđeviću, kao i italijanskom reditelju Paolu Virciju – rekao je Kusturica.

On je naveo da će u kategoriji “Novi autori” biti predstavljena novi filmski umjetnici, među kojima i Milena Grujić iz Srbije sa filmom “A.S./25/”, i Migela Anhela Moulete iz Perua sa filmom “Svi smo mi mornari”.

Prema njegovim riječima, u toj kategoriji je i film “Od sutra počinjem da” Ivana Markovića i Vua Linfenga koji je snimljen u koprodukciji Srbije, Kine i Njemačke.

U “Savremenim tendencijama” biće prikazani filmovi “Nevidljiv život” reditelja Karima Ajnuza, film “Sinonimi” reditelja Nadala Lapida, film “Јezero divljih gusaka” reditelja Dijao Јinana.

U toj kategoriji biće prikazani i filmovi u režiji Mehdija Barsaouija, film “Živjeti i pjevati” reditelja Džoni Ma, kao i film “Umrijećeš u dvadesetoj” Amžada Abu Alala.

Reditelji tih filmova biće i gosti festivala, a održaće i majstorske radionice.

U okviru pratećeg programa, biće prikazan film reditelja Ivane Mladenović “Ivana Grozna”, a tokom trajanja festivala u Andrićgradu biće predstavljen izbor radova iz Kuće legata pod nazivom “Moderna”.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je na konferenciji u Beogradu da je ovaj festival jedan od najznačajnijih kulturnih događaja koji se tokom kalendarske godine održavaju u Srbiji.

– Ova manifestacija, u svoj suštini nekomercijalnog tipa, obuhvata veliki broj mladih iz cijelog svijeta koji se okupljaju u predivnom ambijentu Mećavnika, gdje razmenjuju iskustva. Već godinama je “Kustendrof” mjesto okupljanja onog najvrijednijeg u kreativnom smislu što filmska umjetnost sa sobom nosi – naglasio je Vukosavljević.

Tokom festivala, a nakon projekcija i radionica, nastupiće ruska grupa “Heters”, sastav iz Sjeverne Makedonije “Džambo Aguševi orkestar”, francusko-rumunsko-poljski sastav “Klik hir”, kao i “Dejan Petrović big bend” i “Lav hanters” iz Srbije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!