Iran se obratio UN zbog ubistva Sulejmanija

442

Teheran se obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa situacijom oko pogibije generala Korpusa čuvara islamske revolucije Kasema Sulejmanija u američkoj operaciji u Iraku, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

Ministarstvo spoljnih poslova već preduzima političke, pravne i međunarodne mjere, uključujući na nivou Ujedinjenih nacija i Savjeta bezbjednosti – rekao je Musavi na brifingu.

U noći 3. januara, Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju kod Međunarodnog aerodroma u Bagdadu protiv komandanta elitne jedinice iranske vojske, specijalnih snaga Kuds, generala Kasema Sulejmanija i zamjenika komandanta iračke šiitske ustaničke vojske Abu Mahdija el Muhandisa, koje Vašington smatra umiješanim u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra 2019.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnej obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsjednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će nanijeti brz i snažan udar na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

Svjetska zajednica pozvala je Sjedinjene Američke Države i Iran na uzdržanost.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!