Hrvatska bira – Milanović ili Kitarovićeva?

505

U Hrvatskoj se održava drugi krug sedmih po redu predsjedničkih izbora, a više od 3,8 miliona građana bira između bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicionog SDP-a i aktuelne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ-a.

Prema posljednjim istraživanjima, kandidat SDP-a vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok ih 42 odsto podržava Kitarovićevu.

Biračka mjesta otvorena su u 07.00 časova, a biće zatvorena u 19.00.

U BiH se za predsjedničke izbore u Hrvatskoj, glasa na 44 biračka mjesta – U Banjaluci, Mostaru, Sarajevu, Livnu i Tuzli.

Prvi preliminarni izborni rezultati očekuju se u 20.00 časova.

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga – prvi je održan 22. decembra prošle godine – kandidati su imali čak tri televizijska duela, od kojih je posljednji održan u samom finišu, u petak naveče na Novoj TV. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijske debate predsjedničkih kandidata, Milanovića i Kitarovićeva, padale su međusobne optužbe i iznošeni su potpuno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podijeljeni po pitanju ko će biti novi predsjednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je riječ o izboru između kandidata ljevice i kandidata desnice.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Kitarovićevu i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje.

Drugi krug predsjedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čak 11 kandidata.

Najviše je posmatrača prijavio vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!