MCP pravi strategiju odbrane hramova – spremna do Badnjeg dana

524

Mitropolija crnogorsko-primorska do Badnjeg dana napraviće strategiju odbrane hramova nakon što je u Skupštini usvojen Zakon o slobodi vjeroispovesti i uvjerenja.

Primjenom ovog zakona u pitanje bi mogla biti dovedena imovina Mitropilije.

– Unutar gradova treba da se organizuju sveštenici, hramovi u kojima služe i vjernici. Do Badnjeg dana znaće se sve”, rekao je sagovornik iz MCP-a, pišu crnogorske “Vijesti”.

Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije je neposredno nakon usvajanja zakona, u noći između četvrtka i petka, pozvao vjernike da se u mjestima u kojima stanuju formiraju “odbori i bratstva za odbranu svetinja”.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero ukazala je na “važnost konstruktivne političke rasprave u parlamentu”, navodeći da su upoznati sa tim da je Skupština usvojila Zakon o slobodi vjeroispovesti.

Demokratski front će buduće aktivnosti usklađivati sa MCP, a njegovi potezi zavisiće i od stava Državnog tužilaštva koje je pokrenulo postupak protiv trojice poslanika tog saveza Milana Kneževića, Andrije Mandića i Miluna Zogovića, rečeno je “Vijestima”.

Demokratska Crna Gora osudila je “nasilinički način usvajanja neustavnog Zakona o slobodi vjeorispovesti”. Navode da je to kukavičko postupanje crnogorskih vlasti u svim fazama dana, neustavno i nezakonito hapšenje i pritvaranje građana i poslanika, kao i izazivanje međuvjerske i međunacionalne mržnje i netrpeljivosti”.

Predsjednik partije Aleksa Bečić izjavio je da se “gnuša saznanja da je primijenjena sila i prema sveštenstvu i monaštvu, a posebno prema jednom od najistaknutijih crkvenih velikodostojnika, episkopu Metodiju”.

Odbornici Demokrata u SO Golubovci napustili su juče sjednicu u znak revolta što je policija prethodne noći hapsila građane u blizini Aerodroma Golubovci.

Socijalistička narodna partija tekođe je osudila napad na vladiku Metodija i vjernike, ali i hapšenje poslanika DF-a.

– U znak solidarnosti sa opozicionim kolegama, koji se nalaze u pritvoru i zbog svega rečenog o Zakonu o slobodi veorispovesti, SNP CG otkazuje redovne prednovogodišnje aktivnosti u svojim opštinskim odborima – navela je ta partija u saopštenju, prenose “Vijesti”.

Njen potpredsjednik, a predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić otkazao je tradicionalni novogodišnji i božićni prijem “zbog novonastalih okolnosti”.

Policijski službenik Centra bezbjednosti Nikšić Miloje Šćepanović dao je sinoć otkaz nakon 30 godina staža jer nije htio da učestvuje, kako je rekao u akciji policije protiv građana.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!