GRCI BOŽIĆ SLAVE 25. DECEMBRA, ali razlog nije ono što većina Srba misli

2011

Svake godine negdje u ovo praznično doba povede se priča o “pogrešnom” i “pravom” kalendaru. U toj debati obavezno se i pomene Grčka koja, iako pravoslavna zemlja, Božić ne slavi 7. januara već 25. decembar. Mnogi Srbi ni ne znaju zašto!


Božić u cijelom hrišćanskom svijetu “pada” na isti datum – 25. decembar!  Problem je nastao u korišćenju različitih kalnedara zbog koga se on ne slavi istog dana.

Julijanski, stariji kalendar uveo je Julije Cezar 46. godine prije nove ere. Srpska pravoslavna crkva, zajedno sa još nekim hrišćanskim zajednicama, još uvijek koristi ovaj kalendar, a po njemu je 25. decembar zapravo 7. januar.

Ova razlika nastala je 1582. godine kada je, u vrijeme pape Grgura XIII, zbog nepreciznosti julijanskog kalendara, izvršena kalendarska reforma. Većina praznika koje obilježavaju obe crkve danas se zbog toga praznuju u razmaku od 13 dana jedan od drugog.

Gregorijanski “novi” kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a neke pravoslavne zajednice su to učinile tek u 20. vijeku.

Međutim, među onima koji Božić slave 25. nalazi se i Grčka, iako je riječ o pravoslavnoj državi. Većina Srba misli da je to zato što je ova zemlja prihvatila “zapadnjački” kalendar, ali to zapravo nije istina!

Grčka, kao i  rumunska i bugarska pravoslavna crkva od 1924. godine vrijeme računaju po “revidiranom” julijanskom kalendaru urađenom po predlogu jugoslovenskog naučnika Milutina Milankovića poznatijem kao “Milankovićevom kalendaru”.

On se smatra najsavršenijim do sada napravljenim kalendarom i trenutno se poklapa sa Grigorijanskim, ali će kroz nekoliko stotina godina doći do razlike i Grigorijanski će morati da se menja.

Milankovićev kalendar je nastao 1923, a iako je prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu 30. maja iste godine u Carigradu, u SRBIJI  u praksi nikada nije zaživio. Sa Grčkom to nije bio slučaj i već skoro vijek se koristi.

(istorijski zabavnik)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!