NAJTRAŽENIJI POJMOVI U 2019: Šta građani BiH najčešće guglaju

791

Nedavno formirana lista najtraženijih pojmova na Googlu za 2019. godinu, pokazuje šta je najviše zanimalo građane Bosne i Hercegovine.

Da društvene mreže i dalje zauzimaju značajno mjesto u životu korisnika najzastupljenijeg internet pretraživača Google, svjedoči i broj pretraga, koji ih godinama plasira na sam vrh tabele.

Prvo mjesto je, očekivano, zauzeo Facebook, dok je skraćenica „fb“ dva mjesta ispod. Slična situacija je i kod popularne platforme za razmjenu videozapisa Youtube, koji je ove godine vicešampion kada je u pitanju broj korisnika koji su je kucali u Google pretraživač. Korisnici su ovu mrežu često tražili i pod njenom skraćenicom „yt“, koja je šesta na listi.

Od webmail servisa ubjedljivo je najtraženiji Gmail na četvrtom mjestu, nakon njega su Hotmail na 14. mjestu i Yahoo mail na 40. mjestu, čija popularnost očigledno blijedi i kod korisnika u našoj zemlji.

Iako posebno među mladima dijeljenje fotografija i video sadržaja predstavlja pravu atrakciju i već godinama se smatra glavnim izvorom zabave, društvena mreža Instragam našla se tek na 19. mjestu, vjerovatno zbog popularnosti same aplikacije.

Kada su u pitanju informativni portali, u Bosni i Hercegovini i dalje je najtraženiji Klix, koji je zauzeo peto mjesto, nakon njega slijede Kurir i Avaz na devetom i desetom mjestu. Bosanci i Hercegovci vijesti često čitaju i na portalima Blic, Nezavisne, Index i Jutarnji list.

Pik, popularni online servis za kupovinu i prodaju nalazi se na sedmom mjestu.

Pored pomenutih, korisnici u BiH često su tražili i sajtove za online gledanje filmova, pornografske sajtove, kao i sajtove za prevođenje, mape i vremensku prognozu.

(Banjaluka.net)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!