Bosch razvio tehnologiju koja “ne trpi” pijane i umorne vozače

534

Njemačka tehnološka firma Bosch razvila je nešto što opisuje kao “sistem unutrašnjeg nadzora” za automobile, koji koristi vještačku inteligenciju. Bosch je objasnio da sistem koristi nekoliko kamera i može preduzeti niz zadataka, a trebalo bi da uđe ući u proizvodnju 2022. godine.

Jedna od njegovih karakteristika uključuje i kameru u volanu. Ona može otkriti kada vozaču popusti pažnja, kada mu oči postanu teške i kada okreće glavu prema zadnjim sjedištima ili osobi koja sjedi pored njega.

Sistem analizira ove informacije i može preduzeti nekoliko radnji, uključujući upozorenje vozaču, preporučivanje pauze, pa čak i usporavanje vozila.

Bosch je saopštio da informacije koje generiše sistem “nisu spremljene niti prenesene trećim stranama”.

Osim kamere u volanu, Boschov sistem koristi i kamere koje su ili iznad ili ispod retrovizora. One mogu upozoriti vozača na potencijalno ozbiljna pitanja, poput djeteta koje skida sigurnosni pojas.

Nova pravila stupaju na snagu

Od sredine 2022. godine svi novi automobili na tržištu Evropske unije zahtijevaće “napredne bezbjednosne sisteme”.

Prema najavama, nova pravila znače da će sva motorna vozila – sve od automobila i kamiona do autobusa i kombija – morati imati bezbjednosna obilježja, uključujući: sistem upozorenja o pospanosti vozača i pažnji; sistem za okretanje unazad; uređaj za snimanje podataka o događajima.

Bosch je jedna od nekoliko kompanija koje razvijaju tehnologiju čiji je cilj da se poveća bezbjednost vozila.

U martu je Volvo Cars objavio da planira ugraditi kamere i senzore u automobile za nadziranje vozača zbog znakova opijenosti i smanjenja pažnje.

Kompanija je saopštila da će njen sistem biti korišten za nadzor nad vozačima i, kada bude potrebno, intervenciju u slučaju kad vozač ne reaguje na signale i rizikuje da izazove incident sa potencijalnim tragičnim ishodom.

Vozilo će samo moći ograničiti brzinu, usporiti te parkirati na sigurnom mjestu. Instalacija ove tehnologije počeće ranih 2020-ih.

(Biznisinfo.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!