Ugovorene investicije od 519 miliona KM

468

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog programa javnih investicija Republike Srpske za period 2020-2022. godina, kojim su ugovorene investicije u iznosu 519 miliona KM.

Kao prioritetne potrebe, bez obezbijeđenih izvora finansiranja, iskazane su dodatne investicije u iznosu od 11,5 milijardi KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

“Prijedlog programa javnih investicija Republike Srpske za period 2020-2022. godina je evidencioni dokument i koji sadrži informacije o projektima u implementaciji, kao i o projektima koje su nadležna ministarstva/institucije kandidovale kao prioritetne”, navedeno je u saopštenju.

Analiza sektorske strukture investicija u implementaciji u periodu 2020-2022. godina, prema resornoj nadležnosti za projekte, pokazuje da je 88,81 odsto investicija planirano u sektoru energetike i zdravstva, sektorima za izbjeglice i raseljena lica, poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zaštitu životne sredine, te saobraćajne infrastrukture i unutrašnjih poslova.

Najveće učešće u finansiranju ugovorenih investicionih projekata u periodu 2020-2022. godina imaju ino sredstva, krediti i grantovi, u ukupnom iznosu od 266,1 miliona KM ili 51,27 odsto, dok domaća sredstva po svim osnovama učestvuju u iznosu od 252,9 miliona KM ili 48,73 odsto /budžetska sredstva, vlastita sredstva učesnika u realizaciji projekata, domaći krediti/.

Od prioritetnih investicija bez obezbijeđenih izvora finansiranja najzahtjevniji projekti su iz oblasti saobraćaja i veza, ukupno 6,9 milijardi KM ili 59,54 odsto, te energetike i rudarstva, ukupno 4,2 milijarde KM ili 36,38 odsto.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas i Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, koji je novina u pravnom sistemu Republike Srpske, a osnovni razlog za donošenje ovog zakona je obezbjeđenje pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korišćenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Ovim zakonom se po prvi put uređuju uslovi za obavljanje posredovanja, prava i obaveze posrednika i nalogodavaca u prometu nepokretnosti, način obavljanja posredovanja, posrednička naknada, nadzor nad primjenom ovog zakona, kao i novčane kazne i zaštitne mjere za učinjene prekršaje utvrđene ovim zakonom.

Ovim zakonom obezbijediće se da za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti mora biti zaključen ugovor u pisanoj formi. Osim toga, uvodi se i obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da prouzrokuje nalogodavcu.

(rtrs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!