Vazdušni jastuci na automobilu, ali sa spoljne strane

954

Spoljni vazdušni jastuci koji iskaču sa strane automobila su najnovija bezbjednosna inovacija koja se razvija u automobilskoj industriji i mogla bi da se nađe na automobilima do 2020. godine.

Jastuci iskaču iz poda ispod vrata za 20-30 milisekundi i štite vozila sa strane od udara, a dizajneri naporno rade na razvoju radara i sistema kamera kako bi mogli da otkriju tačan trenutak kada spoljni vazdušni jastuk treba da se pokrene.

Njemački proizvođač djelova za automobile ZF Friedrichshafen AG je predstavio nov sistem koji izbacuje vazdušni jastuk sa strane automobila kada je sudar sa strane nemoguće izbjeći.

Vazdušni jastuk bi smanjio jačinu udara i bolje zaštitio putnike automobila. Time bi se stvorila dodatna zona gužvanja izvan putničke kabine koja bi apsorbovala veću količinu kinetičke energije automobila koji naleće na vozilo sa ZF-ovim vazdušnim jastukom.

 

ZF je u pregovorima sa potencijalnim kupcima i mogao bi da se nađe u proizvodnji automobila za samo dvije godine. Prvi testovi pokazali su kako ovo rješenje smanjuje težinu povreda putnika u vozilu za oko 40%.

Dodatnu prednost ovog rješenja u ZF-u vide u napretku automobilističke industrije prema potpuno autonomnim vozilima. U takvim bi automobilima, putnici trebalo da budu u mogućnosti da sede u raznim položajima, liježe ili spavaju, a u tom slučaju unutrašnji vazdušni jastuci ne bi im pružali toliku zaštitu kao kad sjede u uobičajenim sjedištima.

Valja napomenuti da ovo nije prvi put da vidimo sigurnosno rješenje s postavljanjem vazdušnim jastucima izvan vozila. Nešto slično prikazao je Volvo 2012. godine, ali njihovo rješenje bilo je namjenjeno primarno zaštiti pješaka i biciklista na koje bi automobil mogao da naleti. Vazdušni jastuk nalazio se ispod poklopca motora i naduvavao se preko donje trećine vjetrobranskog stakla. Rješenje je po prvi put primjenjeno u tadašnjoj generaciji Volva V40, koja je ujedno bila i ostala jedini model s ovakvim vidom aktivne sigurnosti.

(PCpress/DailyMail)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!