PODRŠKA AKCIJI SINDIKATA Gotovo 95 odsto građana za ZABRANU RADA trgovina nedjeljom

482

Sindikat trgovine i turizma Republike Srpske dobio je i podršku grđana za zabranu rada nedjeljom u trgovinama. U anketi na sajtu i Fejsbuk stranici Saveza sindikata za potpunu zabranu rada nedjeljom glasalo je ukupno 94,31 odsto od ukupnog broja glasova.

Za ograničenje rada nedjeljom na prvu smjenu glas je dalo 3,58 odsto učesnika ankete, dok je za rad nedjeljom bez ikakvih ograničenja tek 2,11 odsto.

Ove rezultate danas je prezentovao predsjednik Sindikata trgovine i turizma RS Goran Savanović koji je rekao da ovi podaci predstavljaju dodatni zamah u borbi za zabranu rada nedjeljom u trgovinama u Srpskoj.

– Imamo podršku i nekoliko poslodavaca, uglavnom od onih koji imaju deficitarnu radnu snagu. Takođe, već su opštine Višegrad i Mrkonjić Grad rad nedjeljom svele na minimum – rekao je Savanović.

On očekuje u narednih desetak dana i odluku Saveza opština i gradova na inicijativu Sindikata o zabrani rada nedjeljom.

– Ako dobijemo podršku, onda će oni dati preporuku načelnicima gradova i opština da zabrane ili ograniče rad nedjeljom – naveo je Savanović.

Savanović je pozvao sve vlasnike trgovina da za predstojeće praznike poštuju Zakon o državnim praznicima i da radnici ne rade 1. i 2. januara.

– Na Badnji dan se ne mora raditi u dvije smjene. Kupovina se može obaviti do podne. Bitno je da i trgovci provedu barem badnje veče sa porodicom – istakao je Savanović.

On je rekao da je Sindikat trgovine neki dan dobio pismo podrške jednog radnika iz velikog tržnog centra u Banjaluci.

– Iz razumljivih razloga, taj trgovac ne želi javno da priča. Uglavnom, ima malog dječaka i od posla ne stiže da ga vodi u vrtić niti da provodi vrijeme s njim vikendima. To je žalosno – istakao je Savanović.

Komentarišući izjavu lidera SP Petra Đokića da će ova stranka predložiti Vladi da se zabrani rad nedjeljom u trgovinama, Savanović je prvo podsjetio da su predstavnici Ujedinjene Srpske u predizbornoj kampanji govorili da se zalažu za tu zabranu.

– Kada je Grad Banjaluka odlučio da dozovoli rad do 22h nedjeljom, borba političara Draška Stanivukovića protiv toga je trajala jedno prijepodne – naveo je Savanović.

On je rekao da će se zahvaliti svakoj političkoj partiji ako uspije da se izbori za zabranu rada nedjeljom.

Prosječne plate zaposlenih u trgovinama za septembar bile su 711 KM, dakle oko 200 KM ispod republičkog prosjeka.

– U tu platu ulazi minuli rad, oko 50 KM prevoza i oko 100 KM toplog obroka. To znači da su plate u trgovini minimalne – naveo je Savanović.

Đuro Amidžić, član Republičkog odbora Sindikata trgovine i zaposleni trgovac u TC “Merkator” Banjaluka, rekao je da su uslovi u kojima rade trgovci u RS izuzetno loši i svakog dana lošiji.

– Najteže je ženama jer svi moramo da radimo sve, od kase, do slaganja robe, dizanja stvari i slično – rekao je Amidžić, koji je naglasio da govori u ime svih trgovaca u RS.

On je naveo da je sve izraženiji problem sa nekvalifikovanom radnom snagom u trgovinama zbog nedostatka radne snage.

– Drugim riječima, ništa se ne radi kako treba – naveo je Amidžić.

(srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!