Sobne biljke traže posebnu njegu tokom zime

830

Mnogim vrstama cvijeća i sobnim biljkama promjene vremena ne odgovaraju, jer se smanjuje količina svjetlosti, vlažnost vazduha, temperatura.

Sve to utiče na rast biljke, zato one promjenom prostora mogu početi da venu i gube lišće. Kako bi vaše biljke prezimile u vašem enterijeru, neophodno je obezbijediti im osnovne uslove.

Da vam tokom zime cvijeće u kući ne bi venulo, povedite računa o potrebama biljaka za prirodnom svjetlošću i suvim vazduhom, jer im to, više od svega, tada nedostaje.

Prihrana

Idealna temperatura za držanje cvijeća je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Preko zime biljkama nije potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvjetanje, kao što su ciklame, azaleje, kaktusi… Da bi biljka mogla da raste lijepo, odstranjujte suve listove i uvele izdanke redovno.

Ne smijete naglo mijenjati temperaturu. Kada provjetravate prostoriju, cvijeće mora biti sklonjeno od promaje. Nekim biljkama poput oleandera, Hristovog vijenca, hrizantema ili limuna odgovaraju niže temperature, u prosjeku od 4 do 10 stepeni, tako da ih možete smjestiti u nekom hladnijem hodniku ili garaži.

Svjetlost

S obzirom na to da većina biljaka koje uspijevaju kod nas traže mnogo svjetlosti, saksije postavite bliže prozorima, ali ne uz radijatore. Tamo gdje ima dosta svjetlosti, mjesto je za kaktuse. Da bi na proljeće procvjetali, tokom zime ih ne treba zalivati, osim ako je u stanu veoma toplo. Kaktus za kojeg se primjenjuje suprotno pravilo zove se božićni cvijet.

Zalivanje

Tokom zime biljke miruju, tako da ne bi bilo dobro baviti se presađivanjem. Ako baš želite ili morate da presadite neki cvijet, morate nabaviti novu zemlju i saksiju broj veću od prethodne. Kada je o zalivanju riječ, većinu biljaka u stanu zalivamo toliko da im zemlja ne bude suva. Bolje podnose i suvu zemlju nego natapanje vodom. Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvjetaju treba zalivati na dva-tri dana. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne i ljubičici. Još jedan savjet – udaljite biljke što je više moguće od vaših grijnih tijela.

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!