Mini će se proizvoditi i u Kini

737

Minijev patron, BMW grupa, potvrdila je da je dogovorila otvaranje nove fabrike u Kini, upravo za britanskog proizvođača automobila.

BMW ulazi u zajednički poduhvat sa Great Wallom, pa će nova proizvodna lokacija u Kini biti dom kako za Minijeve modele, tako i za one koje će sklapati Great Wall.

Novo postrojenje trebalo bi da ima kapacitet sklapanja 160.000 vozila na godišnjem nivou, a plan je da se otvori 2022. godine. Prema prvim informacijama BMW i Great Wall će uložiti oko 650 miliona evra za stvaranje nove fabrike.

Cilj je da se u ovom pogonu sklapaju kako konvencionalni tako i električni automobili, a sam BMW najavljuje čak 12 elektrifikovanih modela za kinesko tržište do 2023. godine.

Uprava Minija ističe da je otvaranje nove fabrike u Kini ogroman korak za tu marku, kao i da je to tržište od velike važnosti za budućnost britanskog proizvođača.

S druge strane, mediji na Ostrvu zvuče pomalo uplašeno za budućnost Minija. Veliki oblak sumnje nadvio se nad britanskom automobilskom industrijom u vidu Brexita, stoga i realna bojazan predstavnika sedme sile da bi BMW mogao u bliskoj budućnosti da premesti kompletnu proizvodnju ove marke van Velike Britanije.

Ipak, rukovodstvo BMW grupe ističe da će Kauli u Britaniji ostati “dom Minija”.

(AutoRepublika)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!