Fond solidarnosti uplatio sredstva za Ivanino liječenje

698

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu uplatio je danas zdravstvenoj ustanovi u Francuskoj, prema dostavljenom predračunu Klinike za dječiju oknkologiju “Gustav Rosi”, sredstva u iznosu od 295.249,60 evra za liječenje trogodišnje Ivane Bjelogrlić iz Istočnog Sarajeva.

To znači da Fond solidarnosti u potpunosti finansira Ivanino liječenje prema predračunu koji je dostavila klinika u Francuskoj.

Iako su se roditelji djevojčice tek krajem prošle sedmice zvanično obratili Fondu solidarnosti sa zahtjevom za finansiranje Ivaninog liječenja u inostranstvu, Fond solidarnosti je uspio u kratkom roku da završi sve procedure i odobri finansijska sredstva za liječenja na prijedlog stručne komisije i odluke Upravnog odbora Fonda solidarnosti, navodi se u saopštenju Fonda.

– Fond solidarnosti, kao u svim dosadašnjim slučajevima, nastoji da maksimalno ubrza procedure odobravanja finansijskih sredstava, posebno u slučaju hitnih stanja i to činimo svakodnevno u skladu sa odgovornom politikom, a posebno vjerujemo, cijeneći privatnost roditelja i bolesne djece, da to nije nešto na čemu se treba zasnivati promocija rada Fonda solidarnosti – dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da procedure odobravanja finansijskih sredstava postoje upravo iz razloga što Fond solidarnosti troši novac svih građana Republike Srpske, a na ovaj način se sprečava bilo kakva eventualna zloupotreba javnih sredstvaa, što je i cjelokupnom društvu cilj.

Iz Fonda apeluju na organizatore humanitarnih akcija za liječenje djevojčice da ukoliko nastave sa ovom aktivnošću, jasno navedu u koju svrhu se prikupljaju pomenuta sredstva, s obzirom da Fond u potpunosti finansira Ivanino liječenje u inostranstvu.

– Svjesni smo da roditelji pored troškova liječenja, imaju i mnoge druge troškove, organizovanje humanitarnih akcija je u tom smislu legitimno pravo porodice, s tim da se navede prezicna namjena prikupljanja novčanih sredstava, kako se ne bi dovodili u zabludu građani i mediji, odnosno cjelokupno društvo – navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da su za dvije godine postojanja odobrena finansijska sredstva za liječenje i dijagnostiku 140 djece u inostranstvu, za šta je izdvojeno više od dva miliona KM.

Podsjećamo, trogodišnjoj Ivani Bjelogrilić u septembru prošle godine dijagnostifikovan je karcinom bubrega, nakon čega su u zdravstvenim ustanovama u Banjaluci i Beogradu uslijedile operacija, te hemoterapija zračenjem, ali su najnoviji pregledi pokazali da se bolest proširila i da zahtijeva dalje liječenje.

rtrs.tv

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!