Fejsbuk namjerava plaćati korisnicima za njihova mišljenja

560

Nakon što je Fejsbuk ranije bio prisiljen ugasiti dvije aplikacije koje su skupljale veliku količinu podataka korisnika u ime istraživanja tržišta, kompanija je pripremila novu aplikaciju putem koje će nagrađivati korisnike za dobrovoljne povratne informacije.

Nova aplikacija za istraživanje tržišta nazvana je Vjupoints, a obećava kompenzaciju svim korisnicima u zamjenu za ispunjavanje upitnika i drugih zadataka. Korisnici će moći zaraditi do 600 dolara godišnje, a novac će im biti proslijeđen putem PejPal usluge kada skupe određen broj bodova ostvarenih učešćem u programima. Precizni detalji o bodovanju nisu objavljeni, ali se zna da neke nagrade neće imati novčanu vrijednost.

Fejsbuk će aplikaciju koristiti za mnogo više od samog istraživanja. Od korisnika bi se moglo tražiti da obavljaju zadatke, demonstriraju proizvode ili čak pomognu u poboljšanju AI tehnologije kao što je snimanje izgovora imena kako bi se unaprijedilo prepoznavanje glasa ili označavanje fotografija u svrhu poboljšanja prepoznavanja fotografija.

Još uvijek nije jasno o kakvim ostalim “zadacima” je riječ i da li će se od korisnika tražiti njegove navike surfanja ili korištenja aplikacije.

(Klix)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!