Kolika je kazna ako nemate zimsku opremu

492

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća građane da je od 15. novembra tekuće godine do 15. aprila naredne godine obavezno posjedovanje odgovarajuće zimske opreme za sva motorna vozila.

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM.

IZ MUP-a RS podsjećaju da, zimska oprema za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta, podrazumijeva zimske gume na sva četiri točka.

Pojašnjavaju da je zimska guma označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra.

Dodaju da gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum četiri milimetra i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

“Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse obavezni su  zimski pneumatici na pogonskim točkovima sa navedenim oznakama. Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg)”, pojasnili su u saopštenju.

Dodali su da gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum  četiri milimetra i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i navedeni priručni alat.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!