IMA LI RJEŠENJA ZA MIGRANTSKU KATASTROFU

573

U Bihaću je jutros doputovala delegacija EU iz Brisela i u toku je sastanak evropskih zvaničnika sa premijerom Vlade Unskosanskog kantona Mustafom Ružnićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, predstavnicima kantonalne policije i predstavnicima IOM-a u BiH.

Delegaciju EU predvode Mihela Matuela, šefica odjela za BiH u direktoratu EU za susjedstvo i pregovore o proširenju, te Alberta Kamarata, koordinatorka politike evropskih integracija za BiH, kao i šef odjela u Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu, Martin Tašner.

Sastanak je počeo jutros u devet časova, a u vrijeme predviđeno za pres konferenciju, zvaničnici se nisu pojavili pred novinarima. Kako nezvanično saznajemo, sastanak će, vjerovatno potrajati, jer su predstavnici EU odlučni da urade nešto konkretno, kako bi se, prije zime, našlo kakvo takve rješenje za nekoliko hiljada migranata i izbjeglica u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolnim mjestima.

U Bihaću svi sa neizvjesnošću isčekuju epilog ovih razgovora, jer je migrantska kriza u Unsko sanskom kantonu poprimila razmjere humanitarne katastrofe. Naročito je teško u neformalnom kampu Vučjak, gdje nekoliko stotina migranata boravi pod vedrim nebom, u blatu, bez dovoljno hrane i vode, bez struje, toaleta i bez dovoljno kreveta, odjeće i obuće. Prije dva dana jak vjetar je u ovom kampu nadomak Bihaća srušio većinu već odavno neuslovnih šatora.

“Ljekari bez granica”, kao i šef misije IOM u BiH Peter van der Overart, upozorili su ranije da će za nekoliko dana migranti u Vučjaku početi da umiru, zbog neljudskih uslova boravka.

Jasminka Ljubijankić, direktorica Doma zdravlja Bihać, juče je poručila da liječenje migranata na Vučjaku gubi smisao, jer su uslovi života toliko loši da im lijekovi ne mogu pomoći.

– Bojim se da ćemo u jednom momentu, ako se taj Vučjak i dalje bude održao, nailaziti na leševe u tom smještaju – kazala je Jasminka Ljubijankić za N1.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!