Njemačka pooštrava kontrolu na granicama

747

Burna diskusija zbog povratka protjeranog šefa jednog kriminalnog klana natjerala je njemačku vladu da pooštri granične kontrole.

Libanac Ibrahim Miri, šef jednog kriminalnog klana u Njemačkoj, bio je protjeran, a potom se ilegalno vratio u Njemačku i podnio zahtjev za azil.
Zbog ovog slučaja je ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Zehofer naložio pooštravanje kontrola na granicama i proširenje kontrola unutar zemlje.
“Slučaj Miri je test za našu demokratiju. Ako se ne nametne pravna država onda će građani izgubiti povjerenje u cjelokupni sistem azila”, upozorio je Zehofer.
Cilj pooštravanja kontrola je da se nađu osobe koje i pored zabrane povratka u Njemačku borave u toj zemlji.
Inače, Njemačka je nakon izbjegličke krize 2015. godine uvela kontrole na svojim granicama ka Austriji, ali su do sada one bile sprovođene po slučajnom uzorku.
Sada, prema odluci ministra, kontrole će biti strože i opsežnije.
Njemački Bild prenosi da će morati da se računa na kontrole i na sporednim putevima u blizini granice.
A ukoliko neko uprkos zabrani ulaska u zemlju pokuša da pređe granicu biće, kako je najavljeno, odmah vraćen.
Ukoliko osoba sa zabranom ulaska u Njemačku podnese zahjetv za azil na njemačkom tlu biće uhapšena, a za ilegalan boravak predviđena je zatvorska kazna do tri godine.
“Važno je da se sudski postupak završi dok je lice u zatvoru”, napominje Zehofer dodajući da to znači da onaj ko i pored zabrane ulaska u Njemačku podnese zahtev za azil ne može biti na slobodi, već mora da u zatvoru čeka da mu molba bude riješena, a onaj kome molba bude odbijena biće odmah protjeran.
(Tanjug/Nezavisne)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!