Od 1. novembra obavezna vožnja sa dnevnim svjetlima u Hrvatskoj

556

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske izvijestilo je kako je, u skladu sa zimskim računanjem vremena, od 1. novemra do 31. marta u saobraćaju obvezno i preko dana koristiti dnevna ili kratka svjetla na vozilima, kako bi bili uočljiviji drugim učesnicima u saobraćaju.

Vozači mopeda i motocikala dužni su tokom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivostia moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani, te jedno crveno svjetlo na zadnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja biciklista će biti kažnjen s 500 kuna.

Iz MUP-a najavljuju nastavak intenzivnih aktivnosti kako bi se smanjio broj poginulih na putevima, upozoravajući da se najteže saobraćajne nesreće sa smrtnim posljedicama događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja saobraćajnih pravila i nepoštivanja saobraćajne signalizacije.

I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom, odnosno brzinom neprimjerenom uslovima na putevima, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila ili njihovog slijetanja s kolovoza, kao i naleta na pješake i bicikliste.

S ciljem smanjivanja tih “crnih” brojki MUP, odnosno sve policijske uprave u narednom će period nastaviti s poduzimanjem aktivnosti u koje će uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje, odnosno opremu koja se koristi za nadzor saobraćaja.

Aktivnosti će se provoditi ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških saobraćajnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše saobraćajni propisi.

U MUP-u najavljuju kako će oštro sankcionisati saobraćajne prekršaje koji dovode do najtežih saobraćajnih nesreća.

To su vožnja nepropisnom brzinom, pod uticajem alkohola i droga, nepropisno preticanje, nepoštivanje prednosti prolaska, vožnja prije stjecanja prava, vožnja neregistrovanim ili vozilom kojem je isteklo važenje dozvole, tehnički neispravnim vozilom, nepropisno kretanje i zadržavanje pješaka na kolovozu, prekršaji vozača mopeda i motocikla, prekršaji biciklista, nepropisna upotreba mobilnih telefona.

Posebnu pažmju usmjeriće na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane vožnje, kao i na prekršaje koji utiču na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilu), odnosno propisnom smještaju djece u vozilima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!