Stara gradnja je sigurnija

1365

Današnji stanovi gore mnogo brže nego oni od prije tri decenije, pokazalo je istraživanje naučnika iz Čikaga.

Tehnologija bi trebalo da nam poboljša život u svim oblastima, pa i u stanovanju. Ali kad je u pitanju jedna dimenzija stanovanja, otpornost novih domova na vatru, tu smo u lošijem položaju nego naši roditelji.

Današnji stanovi gore mnogo brže nego oni od prije tri decenije, pokazalo je istraživanje naučnika iz Čikaga. Oni su u laboratorijskim uslovima izgradili dvije sobe – jednu, repliku doma iz sedamdesetih i osamdesetih, u kojoj su carovali drvo i prirodni materijali, i drugu, modernu, sa sintetičkim materijalima.

Zatim je namjerno izazvan požar koji se u modernom domu brzo proširio sa sofe na lampu, sto, pa na stolicu. Za tri minuta, plamen je stigao do krova.

U drugoj prostoriji koja je “glumila” dom iz prošlog vijeka, jastuče je gorio nekoliko minuta a da nije zahvatilo ostatak sofe. Soba je bila nedirnuta 15 minuta, a pola sata joj je trebalo da izgori.

Stručnjaci objašnjavaju da odgovor leži u sintetici koja gori brže nego prirodni materijali, a u modernim domovima je svuda, od zavjesa i tepiha do jastučića na sofama.

I zato, ako vam se kojim slučajem upali detektor požara, nemojte se mnogo osvrtati u potrazi za dragocjenostima jer vjerovatno nemate previše vremena da se izvučete iz vatrene stihije, pišu beogradske Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!