Kako provjeriti nivo istrošenosti gume?

1071

Gazeći sloj jedini je dio gume koji osigurava prijanjanje na tlo pa je visina profila gazećeg sloja ključna za bezbjednu vožnju.

Dubina profila gazećeg sloja utiče na ispravnost i stanje gume. Vožnja s istrošenom gumom povećava opasnost od pucanja, akvaplaninga i smanjuje sposobnost vožnje u zimskim uslovima.

Mala visina profila gazećeg sloja zimi značajno smanjuje nivo prijanjanja na tlo i mogućnost kontrole nad vozilom. Vozači koji voze s pneumaticima čija je visina profila gazećeg sloja manja od zakonski dozvoljene granice rizikuju kaznu.

Pristupite gazećem sloju gume

Prva faza provjere visine profila gazećeg sloja sastoji se od toga da iz pravog ugla sagledate prednje pneumatike.

  • Parkirajte vozilo na vodoravnu i ravnu površinu.
  • Zategnite ručnu kočnicu.
  • Zakrenite volan za 45°, udesno ili ulijevo, kako biste mogli jasno da vidite prednje pneumatike prije samog početka pregledavanja dotičnog pneumatika. To je malo teže za zadnje pneumatike, ali to vas ne sprečava da vizuelno pregledate pneumatike.

Provjerite profil gazećeg sloja gume

Ne oslanjajte se na svoje procjene: nabavite za upotrebu lak mjerač dubine profila kako bi mogli nadzirati vaše pneumatike. Mjerenje dubine profila s ovim jednostavnim uređajem nije teško i zahtijeva samo nekoliko minuta vašeg vremena.

Zakonski propisani minimum dubine profila u Evropi je 1,6 mm po cijelom obodu.

Provjerite dubinu glavnih šara profila na nekoliko mjesta po obodu pneumatika, upotrebom mjerača koji je preporučio proizvođač. Pneumatici takođe imaju indikatore trošenja profila koji su utisnuti u bazu glavnih šara. Kada se površina profila potroši do nivoa ovih indikatora, pneumatik je na zakonskoj granici upotrebe i treba ga zamijeniti.

Bez obzira kako provjeravali dubinu profila pneumatika, ako se približavaju zakonski propisanoj vrijednosti ili ako imate bilo kakvih sumnji, neka ih provjeri stručnjak za pneumatike.

(Autopress.hr, Michelin)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!