KRIZA SA MIGRANTIMA Runić: Nećemo dozvoliti da se ponovo desi “Petrovačka cesta”

514

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je Srni da su Drvarčani spremni da stanu rame uz rame sa komšijama iz Bosanskog Petrovca, kako bi bilo spriječeno smještanje migranata u Medeno Polje na području te opštine.

Runićeva je rekla da nije u skladu sa osnovnim ni moralnim ni političkim niti bilo kakvim drugim načelima da bude dozvoljeno smještanje migranata u Medeno Polje bez prethodne saglasnosti lokalne zajednice.

– Nečuveno je da Savjet ministara u tehničkom mandatu koji se, umjesto da rješava egzistencionalne probleme Srba povratnika, bavi ponovnim iseljavanjem Srba sa ovih prostora – istakla je Runićeva.

Ona je poručila da će Drvarčani stati uz komšije iz Bosanskog Petrovca, dodajući da je u pitanju i njihov opstanak i ostanak na ovim prostorima.

– Ja i svi građani Drvara staćemo uz svoje komšije da nam se ne desi ponovo “Petrovačka cesta”. Petrovčanima poručujem da smo uz njih i da računaju na našu podršku u svakom smislu jer se sutra to može desiti i nama – poručila je Runićeva.

Prema njenim riječima, migranti u BiH nisu tipične izbjeglice.

– Nemamo ništa protiv izbjelica jer smo i mi nekada bili izbjeglice, ali ovdje se ne radi o tipičnim izbjeglicama koje su ostale bez kuća zbog ratnih dešavanja, ovdje je riječ o doseljenicima, najčešće nepoznatog porijekla, samcima i mladićima bez porodica – naglasila je Runićeva.

Ona je uputila apel institucijama Republike Srpske da se spriječi moguće smještanje migranata u Medeno Polje kod Bosankog Petrovca, ističući da je očigleno da bez podrške Republike Srpske nema opstanka Srbima u Federaciji BiH.

– Dosta nam je naše muke i jada, još treba da nam smjeste migrante sa kojima niko ne zna šta će. Jasno i glasno kažemo da to nećemo dozvoliti. Borićemo se za našu slobodu i za naš opstanak – poručila je Runićeva.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je Srni da će Srbi blokadom puta Drvar-Bosanski Petrovac spriječiti eventualno premještanje migranata u Medeno Polje, nakon što je Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu juče zatražila hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa “Vučjak” kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u to srpsko selo kod Bosanskog Petrovca.

Možete da nas pratite
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!