Kako je nastao Alfa Romeo znak?

1977

Alfa Romeo oduvijek ima znak koji je privlačio mnoge, jer se na njemu “mnogo toga dešava”. Sa lijeve strane se nalazi crveni krst na bijeloj podlozi, dok je na desnoj strani zmija koja u ustima drži dječaka.

Ipak, mnogi zapravo ne znaju koja je istorija ovog znaka i kakva priča stoji iza njega.

Naime, italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Prije svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao ALFA (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili). Drugi dio imena, Romeo, je dodato tek 1920. godine sa automobilom ALFA 20/30 HP, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime.

Na kružnu osnovu podijeljenu po vertikali Romano Kataneo je na desnu stranu nacrtao zmiju koja u ustima drži dječaka ili na italijanskom “Bisone”. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. vijeku. Sa lijeve strane se nalazi crveni krst na bijeloj podlozi, zaštitni znak dvorca Sforca.

Kada je 1915. godine firmu kupio Nokola Romeo, znak je promijenjen. Dodat mu je obod plave boje sa tekstom “Alfa Romeo Milano” i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promijenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svjetski šampionat, a dodat mi je lovorov vijenac.

Naredna izmjena se dogodila 1946. godine. Tada je Italija postala republika, a tada su kraljevska ocila zamijenjena linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju.

(automobili.rs)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!