Hoće li kamp Vučjak danas biti ugašen? Bihać obustavlja dovod vode i odvoz smeća

513
Kamp Vučjak kod Bihaća mogao bi danas da bude ugašen ukoliko gradske vlasti sprovedu odluku o prestanku pružanja podrške za neadekvatnu lokaciju za prihvat migranata.

Kampu Vučjak (foto: faktor.ba)

Gradske vlasti za danas su najavile obustavu dovoda vode i odvoza smeća iz Vučjaka.

U Bihaću će danas biti održan sastanak Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Na sastanku će, između ostalog, biti riječi i o budućnosti kampa Vučjak.

Kamp je od najviših humanitarnih instanci proglašen katastrofalnim zbog izuzetno loših uslova boravka. Evropska unija više puta je opomenula lokalne i institucije na nivou BiH da pronađu novu lokaciju, ali nijedan dosadašnji prijedlog nije naišao na odobrenje Brisela.

Kako Kliks javlja, budućnost kampa zavisi od rezultata sjednice Operativne grupe, koja bi mogla da podrži odluku o gašenju kampa Vučjak, odnosno prekidu podrške za ovu lokaciju koja je proglašena nehumanom i van standarda UN-a i EU.

Ukoliko se to desi, Krajina i Bihać suočili bi se sa nekoliko stotina nezbrinutih migranata.

U ovom kampu je prošle sedmice bilo čak 2.000 migranata, ali su oni postepeno odlazili prema Hrvatskoj u namjeri da pređu granicu.

Crveni krst je ranije upozorio da bi gašenje ionako neadekvatnog kampa, uzrokovalo humanitarnu krizu jer bi migranti u Vučjaku ostali bez organizovanog obroka.

Crveni krst je zbog katastrofalnih uslova prvo najavio povlačenje iz kampa, ali je zbog humanitarnih i moralnih razloga odustao od te namjere.

Podsjećamo, Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu ranije je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta, jer nisu osnovani kao specijalizovane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj lica koja traže azil u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.

(klix.ba)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!