Pogledajte kako izgleda srednjovjekovni mač u Vrbasu

694

– Srednjovjekovni mač zaboden u kamen, koji su ronioci Ronilačkog kluba “Buk” Banjaluka pronašli prije nekoliko mjeseci, sutra će, ako vremenske prilike dozvole, nakon nekoliko vijekova biti izvučen iz rijeke Vrbas.

Mač je pronađen u naselju Rekavice, kod Banjaluke, u blizini srednjovjekovnog grada Zvečaj, a stručnjaci vjeruju da i jeste iz ove utvrde.

Pronalazak mača predstavlja veliko arheološko otkriće, jer je na teritoriji grada Banjaluka u proteklih 89 godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač, i to dosta oštećen, a čuva se u zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

Janko Vračar, istoričar Muzeja RS, rekao je juče da je izvlačenje mača veoma složeno, da ga treba odvojiti od stijene, ukloniti naslage sedre i da se to mora veoma nježno uraditi, što nije nimalo jednostavno.

“Na osnovu elemenata koje smo utvrdili na snimcima, možemo tipološki reći da je nastao od kraja 13. do prve polovine 15. vijeka”, kazao je Vračar.

Prema njegovim riječima, radi se o takozvanom bastardnom, jednoručnom maču, koji predstavlja prelazni tip od jednoručnih ka dvoručnim mačevima.

“Ovakvi mačevi su na našim prostorima veoma rijetki. U našoj zbirci postoji samo jedan bastardni mač, koji je pronađen na prostoru Bihaća 1942. godine”, pojasnio je Vračar.

Dodao je da je na osnovu tipoloških analiza snimka mač dosta očuvan, osim vrha sječiva. Pojasnio je da je veći dio sječiva sačuvan, kao i nakrsnica, trn i jabuka.

“Nakon izvlačenja mač će biti odnesen u Muzej RS, gdje će biti izvršeno temeljno čišćenje i konzervacija, za šta je nadležan konzervator Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda”, rekao je Vračar i dodao da će nakon toga biti izložen u stalnoj postavci Muzeja RS.

Tim koji radi na izvlačenju mača su Ana Ćurić, ronilac biolog, Milan Rodić, ronilac, Ivana Pandžić, arheolog ronilac, Boris Trninić, ronilac i predsjednik “Buka”, Darko Vučić, ronilac snimatelj, i Janko Vračar, muzejski savjetnik istoričar.

Srednjovjekovni grad Zvečaj bio je poznato utvrđenje u kojem su boravili Hrvoje Vukčić, veliki vojvoda bosanski, Stefan Ostojić, bosanski kralj, kao i Konstantin Mihailović, komandant tvrđave za vrijeme osmanlijskog osvajanja i pisac čuvenog djela “Janičarove uspomene”.

U nastavku pogledajte video koji su snimili ronioci RK “Buk”.

 
 www.nezavisne.com
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!