Od 1. novembra još dva lijeka na listi

828

Dva nova lijeka “buprenorfin” i “prasugrel” od 1. novembra biće uvršteni na listu lijekova u Republici Srpskoj koji se izdaju na recept, od kojih se jedan koristi u terapiji umjerenog do jakog bola, kao što je kancerogeni, a drugi sprečava stvaranje tromba kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, najavljeno je iz FZO Srpske.

Riječ je o dva potpuno nova lijeka koje do sada Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nije finansirao.

Na listu A od 1. novembra biće uvršten novi lijek u tri dozna oblika generičkog naziva “buprenorfin”, u obliku transdermalni flaster za liječenje umjerenog do jakog bola, kao što je kancerogeni, teški neuropatski, bolni poremećaj optičkog nerva.

Iz Fonda navode da bi ovaj lijek trebalo da značajno unaprijedi kvalitet života oboljelih, a uvršatavnjem na listu A predstavlja i značajnu finansijsku olakšicu za osiguranike kojima bude preporučen, jer su ga ranije sami kupovali, a sada će samo platiti participaciju, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze.

Ovaj lijek će, kako napominju iz Fonda, za osiguranike oboljele od malignih bolesti u potpunosti biti dostupan o trošku Fonda, jer je riječ o kategoriji osiguranih lica oslobođenih plaćanja participacije za osnovnu bolest i njenih komlikacija.

Na listu B biće uvršten lijek sa dva dozna oblika generičkog naziva “prasugrel” u obliku film – tableta, koji se koristi protiv stvaranja tromba kod pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom za kojeg su dosadašnje kliničke studije dokazale da djeluje znatno brže i ima mnogo jači efekat u liječenju bolesti.

Ovaj lijek je uvršten na listu B, gdje je participacija 50 odsto za sve osiguranike – bez izuzetka.

– Riječ je o savremenijim lijekovima koji su u dosadašnjoj kliničkoj praksi pokazali bolje efekte liječenja, što je još jedan pokazatelj da Fond intezivno prati svjetske terapijske smjernice da bi u zdravstveni sistem uvodio lijekove novije generacije u skladu sa finansijskim mogućnostima – pojašavaju u Fondu.

Uvrštavanjem ova dva nova lijeka, Fond poručuje da nastavlja sa praksom unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, posebno u smislu dostupnosti savremenijih lijekova koji značajno utiče na bolji kvalitet života oboljelih.

Fond podsjeća da je ove godine počeo da finansira sedam novih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multipla skleroze, leukemije, karcinoma pluća, dojke, mokraćnog mjehura, te hepatitisa C.

Iz Fonda najavljuju nastavak ove prakse, jer im je cilj da konstanto unapređuju zdravstvenu zaštitu, bez obzira što, kako ističu, mnogima uplata doprinosa od kojih se finansira cijeli zdravstveni sistem, pa i sami lijekovi, nije prioritet.

U saopštenju Fond naglašava da je i sa ograničenim prihodima, koje su posljedica neredovne uplate doprinosa, uspio da zadrži postojeći obim prava i da uvodi terapije koje imaju i razvijenije zemlje, što samo ukazuje na ozbiljan pristup u poslovanju u kojem centralno mjesto zauzima osiguranik.

– Zato apelujemo da svi zajedno radimo na jačanju svijesti o važnosti uplate dorpinosa za zdravstveno osiguranje od kojih se finansira zdravstveni sistem, te da nas podrže u borbi za dodatne izvore finansiranje od proizvoda koji su štetni po zdravlje, jer je to jedini garant dugoročne finansijske održivosti zdravstevnog sistema i postojećeg obima prava iz zdravstvenog osiguranja – ističu iz Fonda.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!