18. Međunarodni festival pozorišta za djecu

509

Dječije pozorište Republike Srpske, od 6. do 12. oktobra organizuje 18. Međunarodni festival pozorišta za djecu. Svečano otvaranje Festivala zakazno je za nedjelju, 6. oktobra, u 19 časova, nakon čega će biti izvedena i prva takmičarska predstava „Izvini mama“ u izvođenju prošlogodišnjeg pobjednika Festivala, Dečijeg pozorišta iz Subotice.

Ovaj, inače jedan od najprestižnijih međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu, predstaviće banjalučkoj publici trenutno najsavremenija lutkarska ostvarenja iz Evrope. Predstave će se izvoditi na Velikoj i Maloj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske, kao i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Učešće na ovogodišnjem Festivalu uzeće pozorišta iz deset država počevši od Rusije, Poljske, Italije, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske.

Predstave u takmičarskom programu Festivala ocjenjivaće žiri u sastavu: Jovica Pavić, reditelj iz Beograda, (Srbija), Selma Parisi, dramaturg i teatrolog iz Zagreba (Hrvatska) i Božana Bijelić glumac-lutkar iz Banje Luke i dodijeliće nagrade: Gran-pri odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

U takmičarskom dijelu programa predstaviće se 17 lutkarskih pozorišta od kojih i pobjednici prethodnih festivalskih izdanja − Dečje pozorište Subotica (Srbija) i Pozorište LALKA (Poljska).

Pozorištance „Puž“ iz Beograda će, tradicionalno, u čast nagrađenih, nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada, 12. oktobra u 19 časova izvesti predstavu „Brankov urnebes“.

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci posebnu pažnju poklanja edukaciji djece i mladih, jačanju postojeće i stvaranju nove pozorišne publike. Osim prikazivanja najvrijednijih i umjetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja za djecu iz domaće i međunarodne produkcije, Festival posjetiocima nudi i pozorišne radionice kroz koje najmlađa publika, iz prve ruke, stiče osjećaj za umjetnost, za vrijedno i lijepo. Lutkarsku radionicu koja je na programu 9. oktobra, vodiće poznati glumac i reditelj Zijah Sokolović.

Dječije pozorište RS  i ove godine ugostiće oko 200 pozorišnih stvaralaca − glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, teatrologa iz cijelog svijeta. Za sedam dana trajanja Festivala publika će imati priliku da dnevno pogleda po tri različite predstave, a s obzirom na to da se pojedine predstave igraju u dva termina ovogodišnji Festival zabilježiće ukupno 23 izvođenja predstava.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!