Izložba “4/PROSTOR 5” u Banskom dvoru

548

U Velikom izložbenom salonu Banskog dvora u ponedjeljak 30. septembra u 20 časova biće otvorena izložba “4/PROSTOR 5” beogradskih umjetnika Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića.

Umjetnici  Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović okupili su se krajem ’80 godina 20. vijeka u okviru Likovne radionice galerije SKC-a u Beogradu, u čijoj organizaciji ostvaruju i svoje prve samostalne izložbe.
– Poredeći njihove domete sa Novom britanskom skulpturom, likovna kritika daje im naziv pod kojim su do dan danas poznati u stručnoj literaturi – Nova beogradska skulptura. Do polovine ’90 godina, SKC im omogućuje niz zajedničkih izložbi u okviru tadašnje države (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo), ali i u inostranstvu (Pariz, Strazbur, Bari, Lisabon, Budimpešta), što svjedoči o neverovatnom uspjehu i umjetničkom zamahu ovih, tada mladih, umjetnika, uspjehu koji prekida rat i sveopšta kriza 90-ih godina – rekla je Ivana Fogl, istoričar umjetnosti.
Iako tokom druge polovine 90-ih godina svaki od njih kreće svojim umjetničkim putem, oni ne prestaju da se intenzivno druže i sarađuju na različitim projektima.
– Prva zajednička izložba, koja je poslije skoro dvije decenije pauze u zajedničkim izlaganjima organizovana 2011. godine u Kući legata u Beogradu, imala je snažan odjek i kod publike i kod likovne kritike – objasnila je.
Sljedeću, takođe izuzetno uspješnu zajedničku izložbu umjetnici organizuju u magacinu Macura u Novim Banovcima 2015. godine, da bi 2018/19. godine odlučili da se novim izložbama, u okviru kojih izlažu svoje recentne radove, predstave i publici u regionu.
– Njihov umjetnički izraz povezuje isti odnos prema vrhunskoj estetizaciji forme i poštovanju prirode materijala, sklonost ka preformulaciji i rekontekstualizaciji, kao i naglašen intelektualni pristup pri stvaranju umjetničkog djela. Ipak, svaki od ove četvorice umjetnika je izraziti individualista, snažna kreativna ličnost karakterističnog umjetničkog senzibiliteta – rekla je ona.
Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović pripadaju najznačajnijim umjetnicima današnjice čije stvaralaštvo ima izuzetan uticaj na razvoj savremene umjetničke scene.
Rijetka prilika za posjetioce
-Njihove zajedničke izložbe predstavljaju rijetku priliku da na istom mjestu, jedne uz druge, vidimo radove ovih umjetnika i na taj način ispravnije percepiramo njihove međusobne uticaje koji često ostanu nedovoljno vidljivi, neiščitani negdje u dubljim slojevima umjetničkog djela. Pitanje uočavanja, definisanja i konsekvenci međusobnih umjetničkih uticaja biće i okosnica kritičkog prikaza njihove izložbe 4/prostor 5 u Banskom dvoru u Banjaluci – objasnila je ona.
(Banski dvor/Srpskainfo)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!