Struja i gorivo podižu cijene hrane u Srpskoj

487

Poskupljenje industrijske struje i neminovni rast cijena goriva zasigurno će dovesti do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i drugih roba i usluga u Srpskoj.

Kada se na to nadoveže poskupljenje struje domaćinstvima, koje će se, po svemu sudeći, uskoro desiti, jasno je da se mnogim građanima Srpske ne piše dobro.
Kad je riječ o gorivu, i naftni distributeri i krajnji potrošači već osećaju posljedice prestanka rada Rafinerije u Brodu. Sad uglavnom uvozimo gorivo iz rafinerija u Srbiji i Hrvatskoj, koje su povećale maržu, a tu su i veći troškovi prevoza, što utiče na konačnu cijenu goriva na pumpama.
Takođe, stručnjaci upozoravaju da će se negativni globalni trendovi odraziti i na naše tržište naftnih derivata.
S druge strane, cijena struje je za 28 najvećih privrednih potrošača u RS od 1. septembra povećana sa 31,5 na 35, dok je velikim trgovačkim lancima „odrezano“ 40 evra po megavat-času. Oni su upozorili da bi se veće cijene struje u značajnoj mjeri odrazile na njihovo poslovanje, što bi za posljedicu moglo da ima smanjenje broja radnika i poskupljenje u  maloprodaji.
I bez toga proizvodi u trgovinama konstantno poskupljuju, što potvrđuju i u marketima, u kojima kažu da gotovo svakodnevno moraju da mijenjaju cijene.
Voće i povrće
Zvanična statitika, takođe, pokazuje da su unazad godinu dana skočile cijene gotovo svih prehrambenih namirnica u Srpskoj.
U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji banjalučke regije kažu da je, unazad 12 mjeseci, u Srpskoj, praktično, sve poskupilo, a posebno voće i povrće koje nikad nije bilo skuplje nego ove godine.
– Cijene ostalih prehrambenih namirnica u Srpskoj su za godinu dana, linearno, otišle za nekih 10 odsto. Jedan od razloga su, svakako, i poskupljenja goriva, koje je posebno bilo aktuelno lani – naglašavaju u ovoj asocijaciji.
I pojedine pekare su nedavno podigle cijene svojih proizvoda do 20 pfeniga, dok iz ostalih poručuju da će cjenovnike korigovati do kraja godine. Objašnjavaju da su dosadašnja poskupljenja pekarskih proizvoda uglavnom bila posljedica viših cijena brašna, ali da su ih komunalni nameti natjerali da opet podignu cijene hljeba i peciva. Razlog je, kako tvrde, i povećanje plata radnicima.

Sve ovo potrošače polako, ali sigurno, dovodi u sve teži položaj, a trenutno najviše strahuju od najavljenog poskupljenja struje.

Iz udruženja potrošača, s druge strane, naglašavaju da, nakon svakog poskupljenja energenata, treba očekivati rast cijena osnovnih prehrambenih namirnica.

– Činjenica je da se svako poskupljenje u većoj mjeri odrazi na potrošače, nego na privrednike – poručuju iz ovih udruženja.

A da ti potrošači ionako jedva sastavljaju kraj s krajem potvrđuje i podatak da je u RS u martu bilo zaposleno 269.313 radnika, od čega čak 206.827 radi za platu 785 KM i manje. Među njima, više od 66 odsto svojim primanjima ne doseže ni  trošak prehrane iz sindikalne potrošačke korpe.

Istraživanje portala Srpskainfo je pokazalo da je jednoj četvoročlanoj porodici u RS, sa dvije plate iz realnog sektora, mjesečno za sve izdatke, osim hrane, potrebno cijelih 940 KM, te da za hranu dnevno ostane tek 13 KM.

(Srpskainfo)

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!