Gotovo 10 odsto zaposlenih u Srpskoj bez uplaćenih doprinosa

542

U Republici Srpskoj za gotovo 10 odsto radnika se uz platu ne uplaćuju porezi i doprinosi, a podaci Ministarstva finansija RS kažu da poslodavci u junu nisu uplatili doprinose za 22.905 zaposlenih.

U šestom mjesecu ove godine bilo je ukupno prijavljeno 258.542 osobe na obavezne vidove osiguranje, odnosno toliki broj ljudi u evidenciji vodi Poreska uprava RS kao zaposlene.

Međutim, u Poreskoj upravi napominju da broj radnika kojima nisu uplaćeni doprinosi sada sigurno iznose manje. Poslodavci imaju rok od 60 dana za uplatu doprinosa, a navedeni podaci su pripremljeni početkom septembra kao odgovor na poslaničko pitanje.

 www.srpskainfo.com

 

 

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže za Srpskainfo da je unazad nekoliko godina privatni sektor prednjačio po neuplaćenim doprinosima za svoje zaposlene, a da se u posljednje vrijeme situacija promjenila i da je sada na vrhu ove neslavne ljestvice javni sektor, i to javne zdravstvene ustanove.

– Poznata je činjenica da su javne zdravstvene ustanove najveći dužnici i da sada Vlada pokušava da riješi problem. Nalaze se pred velikim izazovom i ne može se tako lako riješti, ali se mora podvući crta – navodi Mišićeva i dodaje da i dalje ima privatnih firmi koje ne uplaćuju doprinose radnicima.

Na konstataciju da se po zakonskim propisima u Republici Srpskoj ne može isplatiti plata bez uplaćenih poreza i doprinosa, Mišićeva navodi da se očigledno radi o selektivnom provođenju zakona.

– Mi imamo dobre zakone, ali ne i primjenu – ocjenjuje ona.

Kaže da je problem sa neuplaćenim doprinosima još veći ako se uzme u obzir stanje u Fondu PIO i zdravstvu, koji se finansiraju od doprinosa obaveznih vidova osiguranja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!