Ako ste među roditeljima koji su matične ćelije povjerili “Krio sejvu” ODMAH OVO URADITE

656

Hiljade roditelja odlučili su da matične ćelije povjere na čuvanje švajcarskoj firmi “Krio sejv”, a onda se saznalo da joj je Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo licencu za rad. Mnoga pitanja bila su bez odgovora, ali Blic otkriva šta oštećeni mogu da urade.

Za početak, ukoliko niste sigurni da li su vaše matične ćelije bezbijedno stigle do poljske banke, posjetite internet stranicu famicord.eu.

Čim pristupite na internet prezentaciju ove kompanije, automatski će vam se preko cijelog ekrana pojaviti obaveštenje “ako ste korisnik ‘Krio sejv‘ usluga, kliknite ovdje”.

Nakon toga, pred vama će se pojaviti formular koji je potrebno da popunite, te će vam se u najkraćem roku javiti neko sa informacijama da li su vaše ćelije stigle do njih.

– Roditelji koji imaju ugovor sa “Krio sejvom” ako im zatrebaju matične ćelije prvo moraju da se obrate “Krio sejvu”, koji zatim kontaktira s poljskim “Famikordom” – kaže za Blic Rastko Petaković, čovjek koji je na svom primjeru osjetio posljedice malverzacija banke ćelija.

I sam sam trenutno u kontaktu sa direktorom “Famikorda”, oni su pokrenuli kampanju u kojoj obavještavaju roditelje o tome gdje se nalazi njihov uzorak i da li je uopšte bezbijedan. Upravo se na tom sajtu preko formulara mogu raspitati svi zabrinuti roditelji – dodao je Petaković.

Naime, usljed problema sa kojima se susretala ova kompanija, koja je svoje predstavništvo imala i u Srbiji, nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija “Famikord” u koju je i transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, bez znanja i dopuštenja ljudi čije su ćelije čuvane, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko Ministarstvo zdravlja “Krio sejvu” oduzme licencu za rad.

Nakon gašenja kompanije “Krio sejv”, Blic je u Poljskoj ušao u trag genetskom materijalu koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje, a istovremeno Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije je obavijestila direktore svih državnih porodilišta da do dobijanja zvaničnog obavještenja o statusu te kompanije stave van snage sve sklopljene ugovore.

– Kompanija “Krio sejv Srbija”, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi iz pupčane vrpce, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene – navodi se u saopštenju.

Šta liječe matične ćelije

Uz pomoć ćelija koje se prilikom rođenja djeteta izvlače iz pupčane vrpce i čuvaju uz pomoć specijalne krio-metode, liječe se poremećaji krvi, metabolizma, imuniteta, maligni tumori, dijabetes i druge bolesti. Po rođenju bebe, nakon prikupljanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce, te ćelije se podvrgavaju različitim analizama u laboratoriji.

Naime, utvrđuje se da li postoji mogućnost bakterijske kontaminacije i isključuje se prisustvo klica, virusnih i gljivičnih infekcija. Nakon tih analiza, testira se vitalnost ćelija i tek nakon toga ćelije se zamrzavaju. Ove ćelije se čuvaju u kriogenim uslovima, to jest na minus 196 stepeni Celzijusa u gasovitoj fazi tečnog azota. Ovako sačuvane mogu da traju vječno.

IZVOR srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!