Haos u ormaru: Riješite se viška stvari, poklonite ih nekome

827

Stručnjaci savjetuju da primjenimo sljedeću formulu kako bismo ispraznili životni prostor i odgovorimo iskreno na sljedeća pitanja: Kad sam posljednji put upotrijebio ovu stvar? Koliko je često koristim? Koliko je koštala?

Više nije uvijek bolje – i to zna svako ko je tokom godina sakupio gomilu stvari za koje i ne zna da ih posjeduje.

U prosječnom američkom domaćinstvu nalazi se, vjerovali ili ne, 300.000 predmeta. Kako je u srpskom, ne znamo, ali neka je i deset puta manje, opet je mnogo. I ne samo što nepotrebne stvari zauzimaju prostor i onemogućavaju nam da brzo pronađemo nešto što nam treba, nego nas i guše.

Svašta se tu može pronaći: stare dečije igračke, novac koji više nije u upotrebi, odjeća u koju odavno više ne možemo da stanemo. Najčešće ih gomilamo jer pogrešno procjenjujemo da će nam biti potrebne u budućnosti, pa stručnjaci savjetuju da primjenimo sljedeću formulu kako bismo ispraznili životni prostor.

Sve što je potrebno je da odgovorimo iskreno na sljedeća pitanja: Kad sam posljednji put upotrijebio ovu stvar? Koliko je često koristim? Koliko je koštala? Da li sam je teško nabavio? Koliko prostora zauzima? Koliko bi koštalo da je vratim ili da je se otarasim?

Konkretno, ako je riječ o haljini koju smo posljednji put obukli prije tri godine – a i tada smo je nosili rijetko, i sličnu bismo mogli da kupimo za malo novca odmah – i koja nam zauzima mjesto u ormaru, a i ne možemo da je vratimo jer smo je kupili odavno, odgovor je jasan – ide u kantu. Ili, još bolje – u reciklažu ili humanitarne svrhe, pišu Večernje novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!