NEMA DOGOVORA Rudari stupili u štrajk glađu

587

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su jutros odbili da izađu iz Stare jame i Stranjana, te iz jame “Sretno” u rudniku Breza stupili su u štrajk glađu nakon što u Sarajevu nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Federacije BiH (FBiH) i “Elektroprivrede BiH”.

Nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika protestovalo je danas ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, da bi se nakon propalih pregovora vratili u Zenicu, javili su federalni mediji. U rudniku se nalazi oko 200 radnika.

Po završetku sastanka sa ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima “Elektroprivrede BiH”, predsjednik Sindikata rudara Sinan Husić rekao je da nije postignuto rješenje koje su radnici očekivali.

Prema informacijama kojima on raspolaže, rudari koji su odbili da napuste rudnik neće izaći iz jama.
Husić je ostao pri stavu da će 13. septembra biti realizovan štrajk u rudnicima Zenica i Breza.
Sindikat ima pet zahtjeva: deblokadu računa, pronalaženje krivca za postojeće stanje u rudnicima, reorganizaciju, poboljšanje uslova rada i cijene uglja.
Direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Jašarević rekao je da će se za rudnik Breza naći rješenje dok za Zenicu to nije slučaj.

 

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!